Zelfherstellend stroomsysteem mogelijke remedie tegen storingen

Grote stroomstoring in Nieuwegein zouden in de toekomst niet meer voor hoeven te komen. Vorig jaar al startte netbeheerder Stedin een proef met een op afstand bedienbaar elektriciteitsnet in het Lloydkwartier te Rotterdam. Met een op afstand bedienbaar elektriciteitsnet wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort en de impact geminimaliseerd. Van enkele uren storing naar enkele minuten en van enkele duizenden gedupeerde klanten naar slechts een fractie hiervan. Monteurs hoeven niet meer op pad om de bron van de storing te lokaliseren, maar kunnen direct het defect repareren.
Het op afstand bedienen van het elektriciteitsnet is de eerste fase van een proefproject van Stedin. De volgende fase is het maken van het eerste zelfherstellende net in Nederland. Hierbij wordt bij een stroomstoring het defecte netdeel met behulp van ICT en elektrotechniek automatisch geïsoleerd. Het gezonde deel blijft onder spanning of wordt automatisch weer snel onder stroom gezet. De verwachting is dat dit eind 2011 op drie locaties in Rotterdam gerealiseerd kan worden.
De proef wordt eind 2012 geëvalueerd. De bedoeling is dat over enkele jaren meerdere belangrijke delen van het Stedin-netwerk volledig zelfherstellend zijn.
Overigens had het nieuwe systeem niet gewerkt bij de grote stroomstoring vrijdag in Nieuwegein, zo zegt Stedin. De oorzaak van die storing ontstond na blikseminslag in twee transformatorstations. Ruim zeventienduizend huishoudens zaten urenlang zonder stroom