Windmolens maken ziek

Windmolens die in de buurt van woonwijken staan, kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Het geluid van de turbines leidt tot uiteenlopende klachten, zoals slaapproblemen en duizeligheid. Dat schrijft dagblad Spits vrijdag op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Omwonenden kunnen wel degelijk ziek worden van het geluid van windmolens. Gezondheidsklachten van mensen die in de buurt wonen van windmolens lopen uiteen van slaapproblemen, duizeligheid, angststoornissen, prikkelbaarheid, depressies, concentratie- en leerproblemen, en tinnitus (oorsuizen). Die conclusies trekt een onderzoeker van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Utrecht.

Onderzoeker Kinanya Pijl komt tot deze bevindingen na een uitgebreide analyse van het beschikbare wetenschappelijke bewijs over de gevolgen voor de volksgezondheid van windturbinegeluid. „Er zijn nationaal en internationaal in de loop der jaren tal van onderzoeken hierover verschenen”, vertelt onderzoeker Pijl. „We hebben op basis van methodologisch onderzoek het kaf van het koren gescheiden.”

Actiegroepen spreken van een doorbraak in hun lokale strijd tegen geplande windmolenparken. Niet eerder deed een onderzoeker van een gerenommeerd en onafhankelijk instituut zo’n harde uitspraak over de schadelijke gevolgen van windenergie. „We moeten oppassen dat windmolens niet het asbest van de toekomst worden. Dit onderzoek zou er wel eens toe kunnen leiden dat alle windmolens die te dicht bij bebouwing staan stil moeten worden gezet”, zegt Maurice Bakker van de Stichting Gigawiek, een actiegroep uit Houten en opdrachtgever van het onderzoek. Gigawiek bereidt samen met Amice Advocaten een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens voor om een stokje te steken voor de bouw van drie 150 meter hoge windmolens van energieleverancier Eneco bij de woonwijk De Hoon 4 in Houten.

Ook Fred van Leeuwen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie noemt het onderzoek een doorbraak. „In Nederland welteverstaan. In landen als Duitsland en Frankrijk is allang wettelijk vastgelegd dat windturbines minimaal 1500 meter van de bebouwing moet afstaan. In Engeland is dat nog verder.” Van Leeuwen is lokaal ook betrokken bij het verzet tegen de bouw van een viertal windmolens bij Buren. Nog deze maand buigt de Raad van State zich over deze kwestie. „Wij gaan de bevindingen van de universiteit zeker gebruiken bij onze procedure”, zegt Van Leeuwen. Hij wijst erop dat er in Nederland zeker honderd plekken zijn waar overlastgevende windmolens te dicht bij huizen staan of nog gebouwd gaan worden.