Welke energiebronnen zijn er?

Energie dat uit het stopcontact komt is allemaal hetzelfde. Echter kan de energie wel op verschillende manieren worden opgewekt. Er zijn namelijk verschillende energiebronnen. Zo zijn er een X-aantal duurzame energiebronnen, maar er zijn ook traditionele varianten. In dit artikel leest u daar meer over.

Welke duurzame energiebronnen zijn er?

Duurzame energie wordt opgewekt middels oneindige energiebronnen. Hierbij kunt u onder andere denken aan zon, wind en waterkracht. Overheden zetten steeds meer in op duurzame energie om zodoende klimaatverandering tegen te gaan. Ook in Nederland wordt het aandeel duurzame energie steeds groter.

Zonne-energie

Zonne-energie is een van de meest bekende varianten. Immers kiezen steeds meer huishoudens voor zonnepanelen. Daarmee kunt u uw eigen energie opwekken. Bovendien worden er ook weilanden vol gezet met zonnepanelen. U kunt zonne-energie bovendien gebruiken om warm water te produceren in combinatie met een zonneboiler. Daarmee kunt u zelfs onafhankelijk worden van uw energieleverancier.

Windenergie

Als alternatief is er ook windenergie. Er worden steeds meer windmolens gebouwd: zowel op land als op zee. Er wordt flink geïnvesteerd in windparken omdat hiermee veel elektriciteit kan worden opgewekt. De technologie wordt ook steeds weer verder verbeterd. Er kan namelijk steeds meer energie worden opgewekt met een windmolen.

Waterkrachtenergie

In de Scandinavische landen werkt men veelal met waterkrachtenergie. Met behulp van stromend water wordt er een turbine gedraaid. Dat werkt in feite net als een dynamo op een fiets. In Nederland wordt bijna niet gewerkt met deze energievorm, dus vrijwel alle waterkrachtenergie in Nederland wordt geïmporteerd uit andere landen.

Biomassa

Biomassa is organisch materiaal dat kan bestaan uit onder andere hout of gft-afval. Tijdens de verbranding kan er groen gas ontstaan. Dit gebeurt nog niet op grote schaal, maar is een goed alternatief voor grijs aardgas.

Welke traditionele energiebronnen zijn er?

Er zijn natuurlijk ook nog verscheidene traditionele energiebronnen. Dit is schadelijk voor het milieu en hiervoor zijn ook grondstoffen nodig. Deze grondstoffen kunnen op den duur opraken en daarom zoekt men steeds meer naar duurzame alternatieven.

Aardgas

Aardgas wordt in Nederland veel gebruikt als energiebron voor centrales. Daarmee worden pieken en dalen bestreden. Ook is deze grondstof een belangrijke brandstof voor de verwarming van bedrijven en woningen. In 2050 moeten echter alle woningen van het aardgas af. Gas wordt, mede om die reden, ook steeds duurder.

Steenkool

Steenkool is ook een van de belangrijkere energiebronnen in Nederland. Reeds gingen er vijf centrales dicht, maar er kwamen ook weer drie nieuwe centrales bij. Er kan goedkoop stroom worden opgewekt middels steenkool, maar het is allesbehalve goed voor het milieu. Er komt namelijk CO2 vrij, maar ook rookgassen komen in de lucht. Voor 2030 moeten alle steenkolencentrales gesloten zijn.

Aardolie

Aardolie wordt vooral gebruikt als energiebron voor brandstof. Hierbij kunt u onder andere denken aan diesel of benzine. Ook hier komt veel CO2-uitstoot bij vrij. Men is daarom ook druk op zoek naar alternatieven. Hierbij kunt u onder andere denken aan elektrische auto’s en plantaardige olie voor vliegtuigen. Steeds meer autofabrikanten zetten in op elektrische auto’s.

Kernenergie

Kernenergie is een bijzondere vorm van energieopwekking. Er zijn namelijk veel voor- en tegenstanders die lijnrecht tegenover elkaar staan. Het maakt namelijk gebruik van uranium als brandstof, maar er kom geen CO2 vrij bij de productie. Wel komt er radioactief afval vrij en dat zal ergens moeten worden opgeborgen. Van de traditionele energiebronnen is dit daarom ook een bijzonder geval. Lees ook: de voor- en nadelen van kernenergie.

Waar kiest u voor?

Uiteraard kunt u zelf ook kiezen uit een van de bovenstaande energiebronnen. U kunt kiezen voor een duurzame energieleverancier, maar u kunt ook kiezen voor een goedkope energieleverancier. Hier kunt u energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Soms is een aanbieder van duurzame energie helemaal niet duur en kan dat dus ook een goede keuze zijn.

Plaats een reactie

zestien + zes =