Wat zijn daluren?

Beschikt u over een elektriciteitsmeter met twee lopende telwerken? Dan kunt u gebruikmaken van het dubbeltarief. Daarmee wordt onderscheid gemaakt tussen de normale uren en de daluren. Tijdens de daluren betaalt u een lager tarief dan tijdens de normale uren. Als u daarmee het stroomverbruik verschuift kunt u een lagere energierekening krijgen. In dit artikel leest u daar meer over.

Waarom bestaan de daluren?

In de jaren ’60 werd het daltarief ingevoerd. Daarmee konden pieken in de elektriciteitscentrales voorkomen worden. De welvaart nam destijds toe en steeds meer huishoudens en bedrijven gingen meer energie verbruiken. Dat zorgde tegelijkertijd ook voor problemen bij de centrales. Overdag was de vraag groot, terwijl er ’s nachts en in het weekend minder vraag was. Daarom koos men voor een handige oplossing: een dubbeltarief. In het weekend en ’s nachts werd energie goedkoper. Tijdens de normale uren ging de prijs lichtelijk omhoog.

Wanneer gelden de daluren?

De daluren gelden op alle nationaal erkende feestdagen in Nederland, gedurende het weekend en op doordeweekse dagen van 23.00 tot 07.00 uur. Als u in Noord-Brabant of Limburg woont is dit zelfs 21.00 tot 07.00 uur. In deze provincies geniet u dus van extra voordeel indien u kiest voor het dubbeltarief. U kunt hier de vaatwasser dus prima aanzetten om 21.00 uur en deze nadien nog uitpakken voor het slapengaan. Ook een wasje draaien kan nog op een gunstig tijdstip.

De kosten voor daluren

De kosten voor de normale uren en daluren kunnen natuurlijk flink verschillen per energieleverancier. Wel geldt het volgende bij de verschillende leveranciers: gebruikt u minder dan 50% van de stroom tijdens de daluren? Kies dan voor een enkeltarief, omdat u in dat geval voordeliger uit bent.

Eventueel kunt u ook kiezen voor een dubbele meter of een slimme energie meter. U kunt dan gebruikmaken van daluren energie. Wel is het belangrijk dat u dit aangeeft bij uw leverancier. Vaak kan dat snel geregeld worden. Ook de netbeheerder moet dit activeren via een automatische schakeling.

Indien u beschikt over een enkel telwerk kunt u geen gebruikmaken van het dubbeltarief. U betaalt dan altijd hetzelfde tarief. Eventueel kunt u wel een slimme meter laten installeren indien u deze nog niet heeft.

Kiezen voor een voordelig tarief?

Wilt u altijd profiteren van een voordelig tarief? Dan kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Het loont om elk jaar over te stappen van energieleverancier. Op die manier kunt u ieder jaar profiteren van een welkomstkorting.

Plaats een reactie

4 × 1 =