Wat is een energieneutrale woning?

Het is natuurlijk erg prettig als u in een woning woont waar u een lage energierekening heeft. Lage energiekosten horen bij een energieneutrale woning. Wat is dit precies? In dit artikel leest u alles over een energieneutrale woning.

Energieverbruik door woningen

Circa 15 procent van het energieverbruik in Nederland wordt gebruikt in woningen. Als we zorgen voor betere isolatie en zuinigere ketels kunnen we het energieverbruik per woning flink verlagen. In de laatste jaren is dat gelukkig ook al flink gedaald. Het kan echter nog duurzamer. We kunnen inmiddels namelijk helemaal overstappen naar een energieneutrale woning.

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning heeft een aantal belangrijke kenmerken. De hoeveelheid energie die u verbruikt wordt opgewekt door de energie die uzelf opwekt. U kunt deze balans bereiken door het energieverbruik te beperken en zoveel mogelijk energie zelf op te wekken. Dat kan bijvoorbeeld middels zonnepanelen. Ook kunt u gasloos wonen. Daarmee voorkomt u dat u gas moet afnemen bij uw leverancier.

Hoe ziet een energieneutrale woning eruit?

Bij een energieneutrale woning moet alles echt perfect zijn. Zo heeft u bijvoorbeeld goede dakisolatie nodig, maar ook mag triple glas niet ontbreken. Uw woning mag geen naden en kieren hebben een ventilatiesysteem is belangrijk. Als verwarming maakt u gebruik van vloerverwarming en dus niet meer van kachels. Voor de warmte in huis heeft een zonneboiler of een warmtepomp nodig. Met behulp van zonnepanelen kunt u uw eigen stroom opwekken.

Nieuwbouwwoning

Als u een bestaande woning wilt verbouwen brengt dat vaak veel kosten met zich mee. Gelukkig is deze ontwikkeling al een feit voor nieuwbouwwoningen. Nieuwbouwwoningen worden namelijk niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Indien u voldoende zonnepanelen heeft en een warmtepomp of zonneboiler kunt u hier dus al energieneutraal wonen. Een nieuwbouwwoning is vaak wel duurder dan een woning die al zo’n tien jaar oud is, maar op termijn verdient u het natuurlijk wel weer terug. Indien u het geld heeft voor een nieuwbouwwoning kan dit de investering dus ook zeker waard zijn.

Kies voor een groene energieleverancier

Nog niet iedereen is toe aan een energieneutrale woning. Misschien woont u momenteel fijn op uw huidige adres of wilt u eerst nog sparen voor een nieuwe woning. Ondertussen kunt u in ieder geval alvast kiezen voor een duurzame energieleverancier. Daarvoor kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Daarmee draagt u ook al uw steentje bij aan een beter klimaat.

Plaats een reactie

18 − 13 =