Wanneer overstappen van energieleverancier?

Loopt uw energiecontract bijna af of wordt uw termijnbedrag iets hoger? Dan is dat misschien wel het moment om de over te maken naar een nieuwe leverancier. Wanneer kunt u eigenlijk overstappen van energieleverancier? In dit artikel leest u daar meer over.

Eerste keer overstappen

Bent u nog nooit eerder overgestapt van leverancier en bent u daarmee al jarenlang trouwe klant? Dan beschikt u waarschijnlijk over een contract met onbepaalde looptijd. Wanneer kunt u dan overstappen van energieleverancier? Direct! U kunt het contract kosteloos opzeggen en u kunt direct op zoek naar een beter energiecontract. Wel heeft u nog een opzegtermijn van 30 dagen en aangezien u ook nog bedenktijd heeft duurt de overstapperiode vaak zo’n zes weken.

Al eerder overgestapt

Bent u al eerder overgestapt en wilt u graag weten wanneer u kunt overstappen van energieleverancier? Dan is dat afhankelijk van uw huidige contract. Indien u beschikt over een contract met bepaalde tijd kunt u pas overstappen aan het einde van de periode. Loopt uw contract binnen twee maanden af? Dan kunt u de overstap maken. Uw nieuwe leverancier zorgt ervoor dat uw nieuwe contract ingaat als het oude contract afloopt. Loopt uw contract echter nog langer dan twee maanden door? Dan is het raadzaam om nog even te wachten met de overstap. U moet namelijk een opzegvergoeding betalen als u uw contract openbreekt. Uw nieuwe leverancier vergoedt dat mogelijk, maar dat is zeker niet altijd het geval.

Controleer de afloopdatum van uw energiecontract

Het is altijd belangrijk om de afloopdatum van huidige energiecontract te bekijken. Loopt uw contract nog minder dan twee maanden door? Dan regelt uw nieuwe leverancier de overstap. Als uw contract langer doorloopt betaalt u mogelijk een opzegvergoeding. Dat is natuurlijk zonde, want dan kan uw voordeel bij uw nieuwe leverancier in rook opgaan. Bij verscheidene leveranciers kunt u ook een datum in de toekomst aangeven. Op die manier gaat het contract ook altijd pas in zodra uw huidige contract afloopt. Zo kunt u de overstapboete ook omzeilen.

Onder andere Nuon houdt rekening met uw huidige contractdatum. Als uw contract nog drie maanden doorloopt wacht Nuon ook nog drie maanden met uw overstap. De voorwaarden kunnen verschillen per leverancier en daarom is het aan te raden om pas over te stappen indien uw contract binnen twee maanden afloopt.

Variabele energietarieven

Indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd kan uw energieleverancier de energietarieven wijzigen op twee verschillende momenten: op 1 januari en 1 juli. De aanpassing wordt afgestemd op de olieprijs. U kunt deze ontwikkeling dus even afwachten om na te gaan wat de beste deal voor u is.

Energie vergelijken

U weet nu wanneer u kunt overstappen van energieleverancier. Indien u nu de overstap kunt maken kunt u hier energie vergelijken. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u gemakkelijk en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Overstappen kost u niet meer dan vijf minuten van uw tijd en daarmee kunt u flink besparen op uw energierekening. Zodoende kunt u dus een lagere energierekening krijgen!

Plaats een reactie

20 − 3 =