Waarom is mijn energierekening zo hoog?

Wanneer uw energierekening hoger is dan u hebt verwacht kan dat verschillende redenen hebben. Veel voorkomende redenen voor een hogere energierekening zijn o.a. dat de energieprijzen zijn gestegen bij uw energieleverancier en/of dat uw energieverbruik is toegenomen.

Energieprijzen zijn gestegen

Energieleveranciers passen 2 maal per jaar hun energietarieven aan. De datums waarop energieleveranciers hun energietarieven wijzigen zijn vastgesteld door de overheid en vinden plaats op 1 januari en 1 juli van ieder jaar. Energieleveranciers moeten wijzigingen van de energietarieven altijd tenminste één week van te voren aankondigen.

Uw energieverbruik is toegenomen

Wanneer uw energieverbruik is gestegen stijgt automatisch ook uw energierekening. Echter, de stijging van uw energierekening merkt u pas op uw eindafrekening. U betaalt in eerste instantie een voorschotbedrag welke is afgeleid aan het energieverbruik van het voorgaande jaar. Wanneer uw energieverbruik in het nieuwe jaar is gestegen moet u aan het einde van het  jaar het méér verbruikte energie bij betalen. Uw energierekening wordt dan opnieuw vastgesteld. Bij een hoger energieverbruik zal het maandelijks te betalen bedrag hoger uitvallen dan het jaar daarvoor. Wanneer uw energieverbruik is gedaald, dan zal uw energierekening overigens ook weer lager worden ingeschat.

Uw meterstanden zijn niet juist

Een energieleverancier moet uw energieverbruik weten om te kunnen bepalen hoeveel energie u verbruikt en hoe hoog uw energierekening zal worden. Daarvoor gebruiken energieleveranciers een zogenaamde meterstandenkaart. Ieder jaar en bij een overstap ontvangt u een meterstandenkaart. Op de meterstandenkaart vult u uw stroomverbruik en uw gasverbruik in.

Geschat energieverbruik

Wanneer u de meterstanden kaart niet invult zal de energieleverancier zelf een inschatting maken. Uw energierekening wordt dan gebaseerd op het geschatte energieverbruik. Let op± Een geschat energieverbruik is vrijwel altijd hoger dan uw werkelijke energieverbruik. Het loont dus de moeite om zelf uw meterstandenkaart in te vullen en op te sturen naar uw energieleverancier. Hebt u geen meterstandenkaart ontvangen? Neem dan contact op met uw energieleverancier en vraag om een nieuwe.

U bent het niet eens met de hoogte van uw energierekening

Als u het niet eens bent met de hoogte van uw energierekening dan kunt u een klacht indienen. Hieronder ziet u de links naar de voorbeeldbrieven die u daarvoor kunt gebruiken.

[hr style=single-line margin_top= margin_bottom=]