De voor- en nadelen van kernenergie

In Nederland zijn de meningen over kernenergie flink verdeeld. Sommige mensen zien een groot gevaar in kerncentrales, terwijl anderen er geen problemen mee hebben. Anderen vinden het zelfs noodzakelijk dat er kerncentrales zijn. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van kernenergie? In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Wat is kernenergie?

Kernenergie is energie dat vrijkomt als atomen samensmelten óf wanneer deze uiteenvallen. Zodra atomen samensmelten is er sprake van kernfusie. Zodra atomen juist uiteenvallen spreekt men van kernsplijting. Men maakt nu nog voor gebruik van kernsplijting, omdat kernfusie nog redelijk in de kinderschoenen staat. Deze energievorm kent meerdere voor- en nadelen. Daarover leest u hieronder meer.

Voordelen kernenergie

Kernenergie klinkt niet heel erg positief, maar toch biedt dit verschillende voordelen. Deze zijn als volgt:

  • Er komt geen CO2 vrij in kerncentrales. De CO2-uitstoot is in de afgelopen eeuw enorm toegenomen waardoor het klimaat verandert;
  • Uranium is erg voordelig en is wereldwijd beschikbaar. Dat zal niet zomaar opgaan;
  • Er kan veel elektriciteit geproduceerd worden.

Nadelen kernenergie

Alhoewel deze energievorm een aantal voordelen kent zijn er ook wel degelijk een aantal nadelen, namelijk:

  • Er ontstaat radioactief materiaal bij de productie. Dit afval zal nog enkele duizenden jaren gevaarlijk zijn. Dit moet dus op een veilige plek opgeborgen worden en dat kost geld en opslagruimte;
  • Er is uranium nodig en daar is personeel voor nodig. Dat kan zelfs resulteren tot gezondheidsklachten voor de arbeiders;
  • Er zijn in het verleden twee kernrampen voorgekomen in Tsjernobyl en Fukushima. Dat bracht flinke gevolgen met zich mee.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Verscheidene onderzoekers zijn nu op zoek naar een beter alternatief. Men wil Thorium als brandstof gebruiken en middels deze kerncentrales zouden er geen kernrampen kunnen voorkomen. Ook wordt de hoeveelheid afval flink verminderd. Daarmee is er dus geen uranium meer nodig. Men is nog druk bezig met de onderzoeken en dit zal dus niet op korte termijn komen.

Nederlandse kerncentrales

In Nederland is er ook een kerncentrale. Deze centrale staat in Borssele in de provincie Zeeland. Circa 5 procent van de Nederlandse huishoudens worden voorzien van energie middels kerncentrales in Nederland. Deze kerncentrale heeft daar een groot aandeel in. Het resterende aandeel wordt geïmporteerd uit andere Europese landen. In 2033 zal de kerncentrale echter gaan sluiten. Tot dusver zijn er nog geen plannen voor nieuwe kerncentrales. Daarmee lijkt de politiek momenteel niet bezig te zijn met kernenergie.

Waar kiest u voor?

Waar kiest u het liefste voor? U kunt natuurlijk kiezen voor grijze energie, maar ook groene energie is voordelig af te nemen. Hier kunt u energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. U kunt daarmee bijzonder veel geld besparen.

Plaats een reactie

10 − acht =