Uitleg energiekosten: Vaste energieprijzen

Als de energieprijzen stijgen is het niet perce verstandig om over te stappen. Wat een beter idee is, is om de huidige energieprijzen te laten vastzetten. Maar dan wel als de huidige energieprijzen lager zijn dan de energieprijzen 2012! De energierekening is door de stijgende energieprijzen vorig jaar met een paar tientjes per maand gestegen tov 2011. De verwachting is dat de energierekening ook in 2013 hoger uitvalt (Gemiddeld 170 euro per jaar). Als u nu overstapt is de kans groot dat u méér moet betalen dan wat u nu kwijt bent. Als uw huidige (vaste of variabel) contract bijna is afgelopen, dan kunt u zeker geld besparen in 2013, maar niet in 2012. Het voordeel komt later. Als u nu overstapt op vaste tarieven voor stroom en gas, dan betaalt u in 2012 méér.

Omdat de nieuwe energieprijzen (bij overstappen) vast staan tot bijvoorbeeld 2016, zal de energieleverancier uw energieprijzen in 2013, 2014, 2015 en 2016 níet verhogen. Terwijl andere huishoudens steeds een hogere energieprijs betalen (variabele energieprijzen) kan uw voordeel behoorlijk oplopen. Pas als het energiecontract in 2016 is verlopen  kunnen de energietarieven weer veranderen.

Energiebelastingen per m³ en per kwh

In Nederland moet iedereen energiebelasting betalen voor het verbruiken van stroom en gas. De energiebelasting wordt door de overheid via uw energieleverancier geïncasseerd. Dat betekend dat wanneer de overheid besluit om de energiebelasting(en) te verhogen, dan zal de energieleverancier de verhoogde belastingtarieven doorberekenen in een verhoogde energierekening.

Omdat energiebelasting wordt geheven per kwh en per m3 heeft de verhoging niet direct invloed op uw maandelijkse energierekening. De energieprijzen worden namelijk per 6 maanden veranderd en bij vaste energietarieven veelal 1 keer per jaar. Pas bij de jaarafrekening zal de energieleverancier u de extra kosten voor de verhoogde belastingtarieven presenteren. Daar komt nog eens bij dat de energieleverancier die zijn energietarieven heeft verhoogd, deze vanzelfsprekend ook doorberekend.

 

Bereken de tarieven per kwh (stroom) en de tarieven per m³ (gas). Het gemiddelde energieverbruik voor een Nederlands huishouden is ongeveer 3500 kwh stroom en 1800 m3 gas.

 

Naast leveringstarieven voor stroom en gas moet u ook Netwerkkosten (transportkosten en meterhuur) betalen. De netwerkkosten worden door de Netwerkbeheerder via de energieleverancier in rekening gebracht (Leveranciersmodel). Netwerkkosten worden ook wel vastrecht genoemd. Sommige energieleveranciers brengen zelf ook vastrechtkosten in rekening. U betaalt dan vastrechtkosten aan de energieleverancier alszijnde (abonnementskosten) en vastrechtkosten aan de Netwerkbeheerder (Meterhuur, transport).Weet u of u enkele of dubbele energiemeter u gebruikt, vraag het aan uw Netwerkbeheerder. Check Eancodeboek.nl.

Digitale energiemeters

Een mogelijkheid is dat u bij een overstap een digitale energiemeter heeft ontvangen van uw energieleverancier. De digitale energiemeterkosten staan los van de kosten van de Netwerkbeheerder. Hierbij moet u ook rekening houden dat er voor de aparte digitale meter ook aparte kosten in rekening worden gebracht en dat deze niet worden afgetrokken van de Netwerkkosten. U betaalt bij het gebruik van een digitale energiemeter (Slimme energiemeter) dus voor zowel de standaard energiemeter aan de Netwerkbeheerder als voor de digitale versie aan de energieleverancier.

In het ergste geval betaalt u dus voor 2 energiemeters terwijl u maar 1 gebruikt en u betaalt 2 maal vastrecht omdat deze door zowel de leverancier als de netbeheerder in rekening worden gebracht, hetzij voor verschillende diensten.

Overstappen in de Nederlandse energiemarkt

De meeste mensen zijn klant bij Nuon (Vattenfall), Essent (RWE) en Eneco. Tegenwoordig switchen veel mensen over en weer naar o.a. de Nederlandse energie maatschappij (Samenwerking met Dong energy), Oxxio (Dochterbedrijf van Eneco) en energiedirect.nl (Dochterbedrijf van Essent). Sinds de Nederlandse energiemarkt in 2001 is vrijgegeven is er veel gebeurt wat betreft de ontwikkelingen in de energiemarkt. Anno 2012  stappen ongeveer 80.000 mensen per maand over van energieleverancier. Om dit aantal in goede banen te leiden heeft de overheid de energiekamer (Nederlandse Mededingingsautoriteit) in het leven geroepen. De NMa ziet toe dat energieleveranciers zich aan de regels houden. Doen zij dit niet dan kan de NMa een sanctie opleggen. Zo hebben verschillende energieleveranciers zoals de Nederlandse energie maatschappij en Greenchoice onlang een boete gekregen voor misleiding en slechte administratie.

Positieve ontwikkelingen energiemarkt

De sancties van de NMa lijken effect te hebben. Zo is Greenchoice in 2012 uitgeroepen tot beste energieleverancier door vereniging eigen huis en in 2011 als meest klantvriendelijke energieleverancier. De Nederlandse energie maatschappij blijft echter achter wat betreft klanttevredenheid. De energiemaatschappij scoort het slechtst op verschillende punten. Zie consumentenbond forum. Toch blijft de energiemaatschappij flink aan de weg timmeren.  De Nederlandse energiemaatschappij won in 2011 en 2012 het energiecollectief waarbij meer dan 300.000 mensen een voordelig aanbod kregen. Sinds 2010 is de Nederlandse energie maatschappij ook sponsor geworden van het KNVB.

Energieleveranciers vergelijken

Er zijn naast de genoemde energieleveranciers verschillende andere leveranciers bij wie u goedkoop energie kunt afnemen tegen een vaak voordeliger tarief. Dit is mogelijk doordat deze aanbieders veelal geen reclame kosten maken en zich vooral richten op een goede prijs en degelijke service zonder de marketingactiviteiten die sommige energieleveranciers er op nahouden. Het vergelijken van de energieprijzen kan voordelig zijn. Als u de genoemde punten gebruikt in het maken van een vergelijking kunt u met een gerust hart overstappen en besparen.

Energieprijzen vergelijkenEnergieleveranciers vergelijken

 

 

Plaats een reactie

twee × 2 =