Tilburgse lift gebruikt net zoveel energie als magnetron

De eerste lift met een A-label die is geïnstalleerd in een bestaand woongebouw wordt vrijdag 13 juli in een woongebouw aan de Postelse Hoeflaan in Tilburg in gebruik genomen.  De nieuwe energiezuinige tractielift van KONE is ongeveer 70% zuiniger dan de oude hydraulische lift. De nieuwe lift verbruikt net zoveel als een magnetron. Reden genoeg voor Wonenbreburg om ook in bestaande bouw zo’n lift te plaatsen. De corporatie is hiermee de eerste in Nederland.
Liften hebben net als auto’s, witgoed en huizen een energielabel. Een lift met A-label is het meest duurzaam. Ten eerste omdat de lift amper energie verspilt en dus zuiniger in energieverbruik is. Onder andere doordat alle elektronica in de lift steeds op stand-by gaat (het licht gaat o.a. uit). Ten tweede zorgt de bewegende lift zelf voor het opwekken van energie, dat weer kan worden gebruikt voor het lichtnet. Roland van Gameren, Sales Manager KONE Regio: ‘’ De bij deze lift uitgevoerde ‘ritcomfort-meting’ moet ervoor zorgen dat de lift zonder schokken beweegt en dat het geluid tot het minimum wordt beperkt. Naast het verbeteren van het comfort van de gebruikers neemt KONE met de plaatsing van de duurzame A-label lift haar verantwoordelijkheid voor de komende generaties.’’  
De stijgende energieprijzen drukken een zware stempel op de ontwikkeling van de woonlasten. WonenBreburg hecht dan ook veel waarde aan duurzaamheid. Niet alleen bij nieuwbouw en groot onderhoud, maar ook op installatiegebied kiest de corporatie daarom voor duurzame oplossingen. Aline Zwierstra, directeur vestiging Tilburg, WonenBreburg: ”Op welke wijze de energieprijs zich ook ontwikkelt, wij vinden het van belang om energiebesparing steeds scherp in het vizier te houden. We zoeken altijd naar mogelijkheden om voor onze huurders energiekosten te verlagen. De lift die erin zat, was aan vervanging toe. Waarom dan niet meteen een duurzame plaatsen? Eén-en-één is dan drie.” Voor de 72 bewoners aan de Postelse Hoeflaan gaat het energieverbruik van de lift zeker en dus ook de energiekosten omlaag.
Tijdens het plaatsen van de nieuwe lift, is de overlast voor bewoners zo beperkt mogelijk gehouden. Doordat de werkplaats voor de veiligheid was afgesloten, er een tijdelijke scootmobielruimte was ingericht (zit normaal op de derde verdieping) en bewoners met plateauliften gewoon naar boven konden. De werkzaamheden namen in totaal 4 weken in beslag.