Stroomverbruik verlagen? Lees deze handige tips!

Wilt u het stroomverbruik in huis graag verlagen? Dan kan dat op meerdere manieren. Met behulp van onze handige tips kunt u in ieder geval een flinke besparing tegemoetzien. U kunt zo’n 400 euro op jaarbasis besparen aan de hand van deze tips.

Kies voor energiezuinige apparaten

Als u al jarenlang dezelfde koelkast heeft raakt u hier misschien al een beetje aan gehecht. Uw oude koelkast heeft al jaren zijn best gedaan en werkt ook nog prima. Toch kan het een logische keuze zijn om deze te vervangen. Oude apparaten verbruiken nu immers meer stroom dan nieuwe modellen met een gunstig energielabel. Als u uw stroomverbruik wilt verlagen kunt u er dus voor kiezen om nieuwe apparatuur aan te schaffen. Een wasmachine en wasdroger met energielabel A+++ zorgen voor een flinke besparing op de energierekening. Op lange termijn haalt u dat er ook zeker weer uit vanwege uw lagere energierekening.

Hang de was op

De wasdroger is een flinke energieverbruiker. Wilt u het stroomverbruik verlagen? Zorg er dan simpelweg voor dat u de was ophangt. U kunt de was ophangen aan de waslijn of op een wasrekje. Als u de was binnen ophangt is het wel belangrijk dat u goed ventileert. Daarmee zal het vocht van de natte kleding uit uw woning verdwijnen.

Als u een wasje draait kunt u ook kiezen voor een eco-wasprogramma. Deze wasprogramma’s doen er iets langer over, maar ook scheelt dit enorm in het energieverbruik. Heeft u geen eco-programma op uw wasmachine? Kies dan voor een programma op 30 graden Celsius.

Vermijd grote energieverbruikers

Eerder schreven we al dit artikel: dit zijn de 8 grootste energieverbruikers in huis. Wilt u uw stroomverbruik verlagen? Dan is het raadzaam om zoveel mogelijk afscheid te nemen van deze apparatuur (indien mogelijk). Een biertap is bijvoorbeeld niet echt nodig en door deze niet langer te gebruiken kunt u het stroomverbruik aanzienlijk verlagen.

Vervang de lampen

Gloeilampen zijn vrijwel niet meer verkrijgbaar en dat is maar goed ook. Deze lampen verbruiken namelijk bijzonder veel energie. Daarom kunt u beter kiezen voor ledlampen. Beschikt u thuis nog over gloeilampen? U kunt gemakkelijk besparen met verlichting door uw lampen te vervangen. Ledlampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar ook gaan deze lampen langer mee en zijn deze lampen veiliger. Ledlampen worden namelijk niet heet.

Zet elektrische apparaten helemaal uit

Bepaalde apparaten maken nog steeds gebruik van stroom als u deze niet gebruikt. Staat uw televisie bijvoorbeeld op stand-by? Dan verbruikt deze vooralsnog stroom. Sterker nog: opladers die geen telefoon meer opladen verbruiken zelfs nog stroom. Dat is natuurlijk zonde, dus haal de stekkers er bij voorkeur helemaal uit. Op die manier kunt u sluipverbruik voorkomen en daarmee uw stroomverbruik verlagen.

Meten is weten

Als u uw stroomverbruik wilt verlagen is het natuurlijk ook van belang dat u weet hoeveel u verbruikt. Meten is weten en daarom is een slimme energie meter ook wel zo handig. Daarmee krijgt u een inzicht in uw energieverbruik. Als u dat combineert met een slimme thermostaat kunt u zelfs inzien welke apparaten veel stroom verbruiken.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer besparen? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik kunt u gemakkelijk online energie vergelijken. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan in het overzicht. Overstappen kost u niet meer dan vijf minuten van uw tijd en daarmee kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen.

Plaats een reactie

zestien − negen =