SABIC & VU A’dam werken samen in zonne-energie

Afnemers zullen in de toekomst gebruik kunnen maken van zonnecollectoren die minder wegen, efficiënter en goedkoper zijn dankzij een exclusieve, wereldwijde overeenkomst tussen SABIC en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Het doel van de samenwerking is om de technologische uitvinding van de universiteit om de temperatuur in zonnecollectoren te beheersen, verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.
Naarmate de energiemarkt in Europa gedurende de laatste tien jaar gediversifieerd is, is zonne-energie in veel huishoudens een belangrijke bron van schone energie geworden. Tegen het eind van 2011 waren meer dan 50 gigawatt aan PV-systemen en 26 gigawatt (zonne-energie) in Europa geïnstalleerd – genoeg om meer dan 15 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien en aan 12,5 miljoen huishoudens warm water te leveren met behulp van een zonne-energiesysteem1van gemiddelde grootte. Aangezien de vraag naar zonne-energie toeneemt, besloten SABIC en de VU Amsterdam samen te werken om een nieuwe, efficiëntere technologie te ontwikkelen om zonlicht op te vangen en de warmte op te slaan.
De energie uit zonlicht veroorzaakt in de zonnecollectoren temperaturen die vaak hoger zijn dan het smeltpunt van plastic materialen. Hierdoor moeten de collectoren van metaal en glas gemaakt worden die duur en zwaar zijn en aan de vormgeving beperkingen opleggen. Het concept dat ontwikkeld en gepatenteerd is door de VU Amsterdam gebruikt een ‘optische schakel’ door een prismatische structuur van thermoplastische panelen te ontwerpen gemaakt van SABIC’s Lexan polycarbonaat platen zodanig dat het zonlicht kan worden gereflecteerd voordat de panelen te heet worden.
Professor Ronald Griessen en Martin Slaman van de afdeling natuurkunde van de VU Amsterdam hebben gezocht naar oplossingen voor het probleem van oververhitting in heetwater zonnecollectoren en zij ontwikkelden het idee om de temperatuur te begrenzen door gebruik te maken van geometrische oppervlaktestructuren. In hun zoektocht naar een industriële partner kwam de VU Technology Transfer Office snel tot de conclusie dat SABIC, als leidende, wereldwijde leverancier van engineering thermoplastics met een geschiedenis van innovatieve vernieuwingen van 80 jaar, de ideale samenwerkingspartner is.
Lexan polycarbonaat als basis materiaal voor zonnecollectoren biedt onze klanten een bijzonder gebruiksgemak door het lichte gewicht en de aanzienlijke kostenbesparing, omdat het metaal wordt vervangen door samengestelde onderdelen. Hierdoor is er minder onderhoud nodig en wordt de installatie vereenvoudigd. Deze technologie kan ook worden toegepast in broeikassen. Het concept is in 2009 bekroond met de EUREKA Climate prijs door de provincie Noord-Holland. Dat heeft een verdere ontwikkeling samen met The Institute for Fundamental Research on Matter (FOM) mogelijk gemaakt.