Oliegigant Exxon Mobil stelt teleur

Oliegigant Exxon Mobil stelt aandeelhouders voor het tweede kwartaal op rij teleur met zijn resultaten. De nettowinst bedraagt 8,4 miljard dollar (6,9 miljard euro) of 1,8 dollar per aandeel. Daarmee blijft het 15 dollarcent onder de verwachtingen van analisten. De resultaten van Exxon lijden onder de dalende olievraag en de terugval in de gasprijzen.

Exxon Mobil, ‘s werelds grootste olieconcern gemeten naar marktwaarde, maakte in het tweede kwartaal nog een nettowinst van 15,9 miljard dollar (13 miljard euro) of 3,41 dollar per aandeel bekend. Een stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de nettowinst 10,7 miljard dollar (8,7 miljard euro) of 2,18 dollar per aandeel bedroeg.

Kort na de bekendmaking van de resultaten moest de Exxon Mobil melden dat 7,5 miljard dollar (6,1 miljard euro) van de nettowinst te danken was aan éénmalige inkomsten. Hieronder vielen onder andere de verkoop van de aandelen in een Japanse raffinaderij voor 5,3 miljard dollar (4,3 miljard euro). Zonder die inkomsten bedroeg de nettowinst 8,4 miljard dollar (6,9 miljard euro) of 1,8 dollar per aandeel. Daarmee blijft het aandeel 15 dollarcent onder de verwachtingen van de analisten ondervraagt door Bloomberg.

In het eerste kwartaal bleef de grootste energieproducent ter wereld onder de verwachtingen. ‘Ze hebben het moeilijk om de productie op te drijven en grondstofprijzen zitten tegen’, stelt Brian Youngberg, een analist die Exxon op de voet volgt.

In het tweede kwartaal haalde Exxon gemiddeld 4,15 miljoen vaten ruwe olie per dag op, het laagste peil in de voorbije twee jaar. Dit jaar geeft CEO Rex Tillerson 37 miljard dollar (30,2 miljard euro) uit om de productie weer op te krikken.

In de periode tussen april en juni koste een vat Brent ruwe olie, de referentie voor de wereldwijde olieprijs, gemiddeld 108,76 dollar (88,7 euro). Dat is 7 procent minder dan vorig jaar. Wereldwijd viel de vraag naar olie terug.

Een nog groter probleem voor Exxon is de sterke terugval van de gasprijzen in de Verenigde Staten. Nieuwe technieken om gas uit de bodem te winnen hebben de prijzen gedrukt tot het niveau van tien jaar geleden. In 2010 gaf de energiereus 35 miljard dollar (28,5 miljard euro) voor gasproducent XTO Energy. Danzij de deal stak Exxon opnieuw Chesapeake naar de kroon als grootste gasproducent ter wereld, maar sinds die overname daalde de gasprijs met 33 procent. ‘De XTO-operatie kan nog lang een rem vormen op de resultaten van Exxon’, stelt Paul Cheng, analist bij Barclays.

Bron: Tijd.be