Elektriciteitsverbruik daalt opnieuw

Het door TenneT gemeten elektriciteitsverbruik in Nederland laat in de maand augustus opnieuw een daling zien. De dalende trend in het verbruik van de afgelopen maanden wordt daarmee voortgezet.
In vergelijking met augustus vorig jaar is het verbruik ruim 1,5 procent (1,61%) lager. Daarnaast laten de cijfers in augustus een daling zien in de binnenlandse productie van elektriciteit. Daar wordt de trend voortgezet. De export van electriciteit is opnieuw gedaald. De import laat opnieuw een lichte stijging zien.

De elektriciteitscijfers (voortschrijdend jaartotaal in gigawattuur) van augustus 2012 zijn:

Verbruik: 103.331
Productie: 89.572
Import: 24.955
Export: 11.197

Grootverbruikers energie betalen het minst

Elektriciteit is in het eerste kwartaal van 2012 voor huishoudens 6 procent duurder geworden, zakelijke grootverbruikers zijn juist minder gaan betalen. Dat meldt het CBS. De aardgasprijs is het afgelopen jaar met zo’n 10 procent gestegen, voor zowel huishoudens als voor zakelijke grootverbruikers. Inmiddels betalen huishoudens tweemaal zoveel voor elektriciteit en gas als zakelijke grootafnemers.
De gemiddelde prijs per gigajoule aardgas schommelt fors per kwartaal. Met name bij huishoudens, die aardgas vooral gebruiken voor het verwarmen van hun huis. In de winter is die gemiddelde prijs lager dan in de zomer. Er worden vaste kosten in rekening gebracht bij huishoudens en variabele kosten, die afhangen van het verbruik. Het vaste deel in de eenheidsprijs neemt af naarmate het verbruik groter is.

Energieverbruik in juli 2012 gedaald

Het door TenneT gemeten elektriciteitsverbruik in Nederland laat in de maand juli opnieuw een daling zien. De dalende trend in het verbruik van de afgelopen maanden wordt daarmee voortgezet. In vergelijking met juli vorig jaar is het verbruik ruim 1 procent (1,16%) lager. Daarnaast laten de cijfers in juli een daling zien in de binnenlandse productie van elektriciteit. Ook daar wordt een dalende trend voortgezet.