Stedin investeert in verdere uitbreiding storingsdetectiesystemen

Netbeheerder Stedin gaat de komende drie jaar op grote schaal meer intelligente storingsdetectiesystemen toevoegen aan haar elektriciteitsnet. Op nog meer plaatsen worden zogenoemde storingsverklikkers geplaatst. Daardoor kan Stedin sneller de locatie van storingen vinden en gaat de duur van de uitval omlaag.
Op donderdag 30 augustus 2012 tekende de Stedindirectie daartoe een driejarige overeenkomst met leverancier ALFEN. Vanaf september worden het aantal intelligente storingsverklikkers op grote schaal uitgebreid binnen het net van Stedin in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Strategische stations en netten worden daarbij als eerste voorzien.
Een intelligente storingsverklikker is een sensor waarmee storingen in elektriciteitshuisjes automatisch kunnen worden gedetecteerd en gemeld aan het Bedrijfsvoeringcentrum (BVC) van Stedin. In het BVC bewaken en besturen medewerkers de energienetten. Het grote voordeel van verklikkers is dat de oorzaak en exacte plaats van een storing veel sneller kan worden bepaald. Monteurs kunnen vervolgens direct naar de juiste locatie.
Stedin investeert fors in het intelligenter maken van netten. Eerder dit jaar had de netbeheerder een wereldprimeur met het eerste zelfherstellende ondergrondse elektriciteitsnet in het centrum van Rotterdam. Daarbij kan de duur van storingen teruggedrongen worden van gemiddeld twee uur naar één minuut.

Stedin stuurt meest energiebesparende basisschool op schoolreis

Openbare basisschool De Molenvliet in Stad aan ’t Haringvliet is winnaar van het energieproject StadseHelden van netbeheerder Stedin. De bovenbouwleerlingen van de school bespaarden in zes weken tijd tien procent energie. Hun concurrenten van CBS Albert Schweitzer realiseerden een energiebesparing van drie procent. Als prijs mag de bovenbouw volgend schooljaar op kosten van Stedin op schoolreis naar het Science Center Nemo in Amsterdam.
StadseHelden is een initiatief van Stedin in de gemeente Middelharnis. Het project is speciaal opgezet voor de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet om hen inzicht te bieden in hun dagelijkse energieverbruik door middel van slimme meters met daaraan gekoppeld een online competitie. Met veel enthousiasme zijn de leerlingen van beide basisscholen de uitdaging aangegaan om de meest energiebesparende basisschool in Stad aan ’t Haringvliet te worden. De competitie was bedoeld om kinderen spelenderwijs bewust te maken van energieverbruik thuis en hen aan te moedigen daar verantwoord mee om te gaan.
StadseHelden krijgt na de zomervakantie een vervolg. In september zet Stedin een competitie op onder de bewoners van Stad aan ’t Haringvliet. De bedoeling hiervan is hen de kans te geven zich te laten zien als de slimste energieverbruiker. Inmiddels hebben 67 huishoudens zich als deelnemer aangemeld. Zij hebben een slimme meter gekregen en daarnaast toegang tot een interactieve website die is gekoppeld aan deze meter. De website bevat uitgebreide grafieken en geven interessante tips voor een zuinig energieverbruik.

Zelfherstellend stroomsysteem mogelijke remedie tegen storingen

Grote stroomstoring in Nieuwegein zouden in de toekomst niet meer voor hoeven te komen. Vorig jaar al startte netbeheerder Stedin een proef met een op afstand bedienbaar elektriciteitsnet in het Lloydkwartier te Rotterdam. Met een op afstand bedienbaar elektriciteitsnet wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort en de impact geminimaliseerd. Van enkele uren storing naar enkele minuten en van enkele duizenden gedupeerde klanten naar slechts een fractie hiervan. Monteurs hoeven niet meer op pad om de bron van de storing te lokaliseren, maar kunnen direct het defect repareren.
Het op afstand bedienen van het elektriciteitsnet is de eerste fase van een proefproject van Stedin. De volgende fase is het maken van het eerste zelfherstellende net in Nederland. Hierbij wordt bij een stroomstoring het defecte netdeel met behulp van ICT en elektrotechniek automatisch geïsoleerd. Het gezonde deel blijft onder spanning of wordt automatisch weer snel onder stroom gezet. De verwachting is dat dit eind 2011 op drie locaties in Rotterdam gerealiseerd kan worden.
De proef wordt eind 2012 geëvalueerd. De bedoeling is dat over enkele jaren meerdere belangrijke delen van het Stedin-netwerk volledig zelfherstellend zijn.
Overigens had het nieuwe systeem niet gewerkt bij de grote stroomstoring vrijdag in Nieuwegein, zo zegt Stedin. De oorzaak van die storing ontstond na blikseminslag in twee transformatorstations. Ruim zeventienduizend huishoudens zaten urenlang zonder stroom