5 manieren om uw woning warm te houden in 2020

woning warm houden 2020Met enige regelmaat kunt u handige tips lezen op het internet met betrekking tot het warm houden van uw huis. Wilt u het ook graag warm houden in uw woning? Dan kan de thermostaat een stukje hoger. U kunt ook simpelweg een trui aantrekken. Deze tips zijn natuurlijk erg standaard, terwijl er ook zoveel nieuwe(re) manieren zijn. Hoe kunt u uw woning warm houden in 2020? U leest een aantal handige tips in dit artikel.

1. Schaf een slimme thermostaat aan

Het is natuurlijk van belang dat u uw verwarming met enig beleid aanzet. Als u wilt kunt u dit ook geautomatiseerd doen met behulp van een slimme thermostaat. Er komt dan een stukje kunstmatige intelligentie bij kijken wat er tegenwoordig ook nog mooi uitziet. Eerder zagen de displays van de slimme thermostaten er nog niet zo mooi uit: tegenwoordig is dat wel anders. Onder andere de Nest, Toon, Anna en Tado hebben een bijzonder strak design en beschikken ook over de nodige belangrijke functies.

Zo weet onder andere de Nest of u aanwezig bent in uw woning. Maar daar stopt het niet bij: het apparaatje gaat zelfs algoritmes na en controleert de weersvoorspelling. Zo weet uw thermostaat wanneer uw cv-ketel een extra seintje moet krijgen. Dat is pas écht slim verwarmen. De Tado is ook een prima alternatief waarbij u ook losse temperatuurregeling per kamer kunt instellen. Een goede vergelijking maken is dan ook raadzaam.

2. Folie

Als u uw woning warm wilt houden zult u daarvoor soms investeringen moeten doen. Goede isolatie mag bijvoorbeeld niet ontbreken, maar dat kan al gauw erg prijzig worden. Gelukkig hoeft niet alles veel geld te kosten. Zo is folie bijzonder goedkoop en erg effectief. U plakt de folie op het kozijn en met behulp van een föhn kunt u het plastic gemakkelijk strak krijgen. De kosten bedragen circa 2,50 euro per vierkante meter en daarmee heeft u de kosten er snel weer uit. Kozijnfolie gaat erg lang mee, maar indien u thuis kinderen heeft kan de levensduur wel enigszins verkort worden!

Optioneel kunt u ook kiezen voor raamfolie, maar dat is veel duurder. Dat wordt aangebracht door een vakman en kost circa 150 euro per vierkante meter. Prijzig dus!

3. Plafondverwarming

Elektrisch (bij)verwarmen met behulp van een elektrisch kacheltje: dat is niet alleen ouderwets, maar ook nog eens erg duur. Gelukkig is er nu een gedegen concurrent voor het elektrische kacheltje: de infraroodpanelen. Deze panelen zijn veel efficiënter en ook nog eens veel zuiniger.

De infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en formaten. Deze platen verwarmen de ruimte niet, maar verwarmen uw lichaam. Het is dus net alsof in het zonnetje loopt. Of het is net alsof u op het terras zit met terrasverwarming. Echter kleeft hier ook een nadeel aan: als u wegloopt van de infraroodpanelen is het wel direct weer koud. Een infraroodpaneel heeft geen bewegende onderdelen en is erg zuinig. Dat is wel prettig. Wel moet er eerst in geïnvesteerd worden: de prijzen variëren van 150 tot 300 euro (onder andere afhankelijk van het wattage en het formaat).

4. De kruipruimte isoleren

Als u uw woning warm wilt houden, wilt u ook echt uw woning warm houden. U stookt immers niet om het buiten warm te krijgen. Helaas is dat onbedoeld wel geval bij een slecht geïsoleerde woning: veel warmte gaat verloren. Gelukkig kunt u snel winst boeken door de kruipruimte beter te isoleren. Het voordeel hiervan is bovendien dat u minder last heeft van koude voeten. De isolatiemogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunt u onder andere purschuim of woldekens in de kruipruimte (laten) plaatsen. Als doe-het-zelver bent u circa 15 euro per vierkante meter kwijt. Laat u het plaatsen? Dan moet u natuurlijk ook de arbeidsuren meerekenen.

5. De pols-thermostaat

In principe verwarmen wij ons op een ineffectieve manier. We willen immers onze woning warm krijgen en daarvoor zetten wij de thermostaat aan. Misschien kan dat echter nog wel iets effectiever. Drie studenten van het MIT (het Amerikaanse technologie instituut) bedachten een oplossing: de pols-thermostaat. Het lijkt een beetje op een horloge, maar dan zonder wijzer. U het apparaatje bedienen met de voorplaat of via de app. Het apparaatje prikkelt de huid waardoor de gevoelstemperatuur hoger is. Dat kunt dus vergelijken met een bakje thee in uw handen. Het apparaatje heet Embr Wave en kost, op moment van schrijven, 269 euro.

Bespaar op uw energierekening

Dit waren innovatieve manieren om uw woning warm te krijgen in 2020. Hopelijk heeft u vandaag iets nieuws gelezen! Waar u vast al wel bekend mee bent is het volgende: u kunt flink besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Daarvoor kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Overstappen kost niet meer dan twee minuten van uw tijd en daar kunt u bijzonder veel geld mee besparen.

5 manieren om uw woning warm te houden in 2020

Hoeveel kost een douchebeurt? De douchekosten uitgelegd!

douchebeurt kostenDe meeste Nederlanders stappen iedere dag onder de douche. Sommige mensen vinden het prettig om in de ochtenduren te douchen, terwijl anderen liever onder de douche stappen na een dag werken. Sommige Nederlanders douchen zelfs tweemaal per dag. Hoeveel (energie) kost een douchebeurt nu eigenlijk? En hoe kunt u besparen op uw douchekosten? In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

Gemiddeld doucht een Nederlander negen minuten

De gemiddelde Nederlander doucht iedere dag negen minuten. Zo’n douchebeurt kost dan 65 liter warm water. Daarmee is het altijd nog voordeliger dan een bad: daar gaat zo’n 120 warm water in. De exacte kosten kunnen echter per huishouden verschillen. Dit heeft er namelijk ook mee te maken of u een gasboiler of een elektrische boiler heeft. Een gasboiler is in de regel goedkoper. De kosten komen in dat geval uit op € 0,31 per douchebeurt. Beschikt u over een elektrische boiler? Dan kunt u rekening houden met € 0,41 per douchebeurt.

Gaat u liever in bad? Dan kunt u rekening houden met iets hogere kosten. Een gevuld bad kost zo’n 120 liter water. De kosten daarvan bedragen gemiddeld € 0,62 voor een gasboiler en € 0,94 indien u beschikt over een elektrische boiler.

Douche Bad
Gasboiler € 0,31 € 0,62
Elektrische boiler € 0,41 € 0,94

Deze kosten kunnen verschillen per energieleverancier. Bron: RVO (2017) en Vewin (2015), berekeningen Nibud 2019. De minimale prijs van een douchebeurt is € 0,31.

Besparen op de douchekosten

Veel mensen zijn iedere dag bezig met besparen. Dat is ook erg belangrijk, want energie is nou eenmaal niet goedkoop. Gelukkig kunt u ook flink besparen op uw douchekosten. Daarvoor kunt u de volgende tips lezen:

  • Probeer slechts vijf minuten te douchen in plaats van negen minuten. Als u dagelijks doucht, en daarmee dagelijks vier minuten warm water bespaart, kunt u flink besparen op uw energiekosten. Eventueel kunt u een timer zetten op uw smartphone zodat u niet langer doucht dan vijf minuten. U kunt ook uw favoriete nummer opzetten die vijf minuutjes duurt;
  • Heeft u een partner? Douche samen! Het is ontzettend gezellig om samen met uw partner te douchen en u kunt daar ook nog eens flink mee besparen. Ruim 40 procent van de Nederlanders doucht weleens samen met zijn of haar partner;
  • Schaf een waterbesparende douchekop aan. Daarmee kunt u gemiddeld 8.500 liter op jaarbasis besparen. Die investering heeft u er dus weer snel uit;
  • Kies bij voorkeur voor een douchebeurt en niet voor het bad. Een bad is immers veel duurder omdat er meer water in gaat. Vijf minuten douchen is de voordeligste optie.

De beste bespaartip

De beste bespaartip bewaren we graag voor het laatst: u kunt ook simpelweg besparen door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Beschikt u momenteel over een contract met onbepaalde looptijd? Dan kunt u gemakkelijk online overstappen van energieleverancier. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. Daarmee kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen.

Hoeveel kost een douchebeurt? De douchekosten uitgelegd!

Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel?

Ook huurwoningen krijgen een energielabel toebedeeld. Aan de hand daarvan kan uw verhuurder de huurprijs vaststellen. U kunt op Energielabel.nl een snelle check doen of uw huurwoning wel zo energiezuinig is. Het is namelijk zo dat als de verhuurder uw huur verhoogd omdat het volgens de statistieken energiezuinig is. Denkt u bij u zelf klopt het energielabel van mijn huurwoning wel? Controleer dit dan. Als blijkt dat u zelfs meer betaalt dan wettelijk toegestaan is, dan kunt u zich wenden tot de huurcommissie.

Hoe zuiniger de woning des te hoger de huur

Als de woningcorporatie besluit tot renovatie dan gaat het om sanitair en beglazing. Worden de muren binnen geïsoleerd? Dan stijgt het energielabel. Want dit draagt bij aan de energiezuinigheid. Verhuurders kunnen een energie-index op laten maken. Daarvoor wordt de woning op 150 kenmerken getoetst. Bij het energielabel wordt er getoetst op 10 kenmerken. Voor een huurwoning wordt er onder andere naar de oppervlakte gekeken en waar er verwarmd wordt.

Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel?

Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel vragen velen zich af. Ze bewonen vaak oude en vochtige woningen. Elk jaar mag de verhuurder de huurprijs verhogen. En dan rijst deze vraag dus vaak. Op de site van de rijksoverheid kunt u dit controleren. Daar vind u een PDF document waarmee u de puntentelling van uw woning kunt berekenen.

Zelf de punten tellen voor uw huurwoning

Er worden namelijk punten toebedeeld voor onderdelen van de huurwoning. Een verhuurder rekent dan 1 punt per vierkante meter. Hangt er in elk vertrek bijvoorbeeld een radiator? Verder wordt er gekeken naar de grootte van de keuken. En de staat van het sanitair. De WOZ waarde van de woning deelt ook mee in de Energie-index. Een huurwoning die bijvoorbeeld nog een gaskachel heeft en geen centrale verwarming is vaak goedkoper in huur. Ook is er niet overal dubbel glas. Nu is dat niet verboden. Dus de huur laten verlagen omdat er enkel glas is geplaatst kan niet.

Zelf een energie-index op laten maken is toegestaan

De energie-index voor de huurwoning zal worden opgemaakt door energieadviseur die hiervoor gecertificeerd is. Dus niet iedereen mag deze index opmaken. Het energielabel is dus niet hetzelfde als de energie-index. U mag ook zelf een energieadviseur oproepen die de energie-index voor u opstelt. Als blijkt dat de index lager blijkt, en/of het energielabel niet klopt. Dan kunt u met deze uitspraak van de energieadviseur naar de huurcommissie stappen. Het moet dan wel een huurwoning zijn uit de sociale sector.

Vrije sector? Dan geldt het niet de energie-index

Vrije sector woningen komen hiervoor niet in aanmerking. Ook geldt het energielabel niet voor kamerhuur. Het komt vaker voor dat huurwoningen te duur zijn geprijsd. Maar niet iedere huurder is zich bewust van zijn/haar rechten. Vooral de energiekosten kunnen in oudere woningen vaak hoog oplopen. Er moet immers meer gestookt worden om het goed warm te krijgen. De huurder gaat er vaak vanuit dat het allemaal kloppend is, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Zelf energiekosten zoveel mogelijk verlagen

Als u als huurder dus vermoed dat het energielabel niet kloppend is kunt u daar zelf actie op ondernemen. Klopt het energielabel van uw huurwoning wel? Dan kunt u de situatie accepteren en zo laten. De energiekosten verlagen daar kunnen we zelf gelukkig ook genoeg aan doen. Door iets minder van alles te verbruiken. Natuurlijk is het handig dat er in elke ruimte een radiator hangt. Maar deze hoeven niet allemaal aan te staan. Want op die wijze gaat er gasverbruik naar ruimtes waar men toch niet verblijft.

Klopt het energielabel van mijn huurwoning wel?

Profiteren van subsidies voor uw woning

Door te profiteren van subsidies voor uw woning kunt u in 2020 ook weer verduurzamen. Elk jaar stelt de overheid een subsidiebedrag vast. Dit is in 2020 niet anders. Maar er zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo ontvangt men geen ISDE meer wanneer zij een pelletkachel of biomassa kachel willen aanschaffen. Deze regeling is komen te vervallen in 2020. Voor de warmtepomp kunt u tot 2021 nog een subsidie aanvraag doen.

Profiteren van subsidies voor uw woning

Voor de warmtepomp geldt wel het type apparaat en het bijbehorende vermogen. Hier is ook een lijst voor samengesteld. Bekijk dus eerst van tevoren welke soort warmtepomp u wenst en bekijk of deze op de lijst van de Rijksoverheid staat. Zo komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. De warmtepomp dient namelijk wel aan bepaalde eisen te voldoen. En dient deze pomp onderdeel te zijn van het verwarmingsapparaat. Voor een warmtepomp kunt u nog altijd tussen €1000 en €2500 subsidie ontvangen. Profiteren van subsidies voor uw woning kan lonend zijn dus.

Lenen tegen een lage rente om de woning te verduurzamen

Tevens is het ook mogelijk om te gaan voor de Energiebespaarlening. Op hun website kunt u een scan doen. En geeft u daar het te lenen bedrag in en kunt u op basis van uw postcode een leencheck doen. Veel consumenten kiezen dan ook deze constructie omdat de rente vrij laag is. De rente ligt op 1.7% gedurende tien jaar. Vooral handig als u uw spaargeld wilt behouden, of als u niet genoeg spaargeld heeft voor het verduurzamen van de woning.

Subsidie voor kleine warmtepompen veranderd in 2020

Toch vinden huiseigenaren het spannend om subsidie voor een warmtepomp aan te vragen. Dit komt omdat de regelgeving erom heen veranderlijk blijkt. De aanschaf van een warmtepomp kan in de papieren lopen. Velen zijn bijvoorbeeld van plan om de woning in het nieuwe jaar te koop te zetten en willen die dure investering liever niet doen. De wens om een nieuwe woning te verduurzamen trekt dan meer.

Zonnepanelen plaatsen de goedkoopste optie?

De meest “goedkope” optie is het plaatsen van zonnepanelen. Hier bestaan dan wel geen subsidies voor maar de aanschaf ervan is goedkoper. Namens de SEEH (Subsidie energiebesparing eigen huis) kunt u dus subsidies ontvangen. Welke maatregelen u ook treft, doe altijd eerst onderzoek. Vraag offertes op, en bekijk wat er zoal mogelijk is. Het isoleren van uw woning zal resulteren in een lagere energierekening. Daar kunt u dus ook flink wat op besparen. En het feit dat u er qua wooncomfort er op vooruitgaat. Lees ook vooral het artikel over uw woning verduurzamen. Hier staat ook weer andere informatie die u van pas kunnen komen.

Profiteren van subsidies voor uw woning

Wat is gunstig voor uw energiekosten?

Wat is gunstig voor uw energiekosten? Nou gelet op de gasprijzen zou besparen op gas gunstig kunnen zijn. Gas is nu eenmaal erg duur. Dus de warme douche te lang laten lopen pakt weer ongunstig uit. De prijzen voor de levering van energie en gas kunnen wisselen tweemaal per jaar. Als er zich iets voordoet op de energiemarkt kan dat van invloed zijn op uw energiekosten. De ene keer wordt ons aangeraden te kiezen voor een variabel tarief, en de andere keer voor een vast tarief.

Wat is ongunstig voor uw energiekosten?

Kiezen voor een vast tarief biedt zekerheid en het is gunstig voor uw energiekosten omdat deze niet kunnen stijgen. We weten vaak niet zeker of we de leveringstarieven vast moeten zetten of niet. Het beste kunt u ze wel vastzetten alleen niet voor een te lange periode. Die neiging bestaat wel omdat we huiveren van de berichten over de energiekosten. Maar toch is het niet handig om uw leveringstarief voor drie jaar vast te zetten. Drie jaar is een lange tijd om te overbruggen. En in de tussentijd kan er genoeg veranderen.

Wat is gunstig voor uw energiekosten?

Consumenten willen graag weten waar ze aan toe zijn. En dat energiebedrijven hun kosten opdrijven is natuurlijk niet leuk. En al helemaal niet wanneer dat resulteert in een hoger voorschotbedrag. Zet gewoon uw tarief vast voor een jaar, dit jaar verloopt sneller dan we denken. In die tijd heeft u niet te maken met stijgingen. Dat geeft in ieder geval meer rust. Een dergelijke stijging is natuurlijk niet gunstig. Daarom raden we aan om te kiezen voor een eenjarig contract. Dat is alleen maar gunstig voor uw energiekosten.

Verlaag uw verbruik dat helpt

Vergelijk in alle rust de kosten van de energiebedrijven. Daaruit zal altijd een goedkope deal komen. We geven meer dan eens aan: Maar besparen op energie en gas is ook een methode om de energiekosten te verlagen. We denken vaak dat de thermostaat hoger zetten ervoor zorgt dat we het behaaglijk warm hebben. Maar laten we zeggen 22 graden, dat is wel warm maar eigenlijk te warm. Draai uw thermostaat het liefst op 20 graden. Dit is de ideale temperatuur. En als u zit op de bank kunt u zich nestelen onder een plaid of deken.

Het menselijk lichaam en zijn thermostaat

Het lichaam heeft een innerlijke thermostaat dus aan 20 graden kan het prima wennen. En het is beslist niet koud in huis. Sommigen vinden het vervelend dat ze zoveel moeten besparen terwijl de kosten maar blijven stijgen. En dat is ook vervelend. Maar u kunt thuis veel doen om de energiekosten te verlagen. En om eerlijk te zijn we maken ons allen wel schuldig aan die lange douchebeurt. Of de warm water kraan die onnodig lang blijft stromen. Dat is juist zonde, want voor gas betalen we veel meer dan voor stroom.

Wilt u zekerheid?

Zekerheid zit hem dus in een vast tarief mits deze niet te lang wordt vastgelegd. De variabele kosten kunnen dalen. Maar het is onduidelijk wanneer dat precies is, en wat nu als ze ook binnen korte tijd weer stijgen? Daarom is een vast tarief voor een jaar de beste optie. Uiteraard mag u dat zelf beslissen. Ook beslist u welk energiebedrijf u energie en gas mag leveren. U mag zelfs besluiten om gewoon bij uw oude energiebedrijf te blijven. Of dat gunstig is voor uw energiekosten dat zal vast niet. Want u gaat dan niet minder betalen. Wilt u echt minder gaan betalen? Dan kunt u uw energiekosten leggen naast de energiekosten in een energievergelijker. Dan ziet u direct wie de goedkoopste energieleverancier 2020 is.

 

Wat is gunstig voor uw energiekosten?