Dit is de ideale slaapkamertemperatuur!

In een te warme slaapkamer kunt u niet lekker slapen. Sterker nog: het kan uw slaapritme zelfs ernstig in de war brengen. Als het buiten koud is, is het vooralsnog raadzaam om niet te slapen in een te warme kamer. Wat is nu precies de ideale slaapkamertemperatuur? U leest het in dit artikel.

De ideale slaapkamertemperatuur

De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius. Dat is gebleken uit verscheidene onderzoeken. Als u goed wilt slapen is het belangrijk dat uw lichaamstemperatuur daalt. Dat kan dus niet als u in een slaapkamer slaapt die te warm is. Overigens is dit niet alleen de ideale slaapkamertemperatuur voor volwassenen, maar ook baby’s.

Vooral voor baby’s en jonge kinderen is het belangrijk om in de juiste temperatuur te slapen. Zij kunnen namelijk niet even het dekbed van hun afdoen. Vooral voor baby’s is dat dus gevaarlijk. Zorg er daarom voor dat de temperatuur rond de 18 graden Celsius is.

Hittegolf

In de zomermaanden komt er met enige regelmaat een hittegolf voor. Dat is vooral in de avonduren nogal vervelend. U kunt dan namelijk lastiger in slaap vallen. Overdag kunt u de ramen en deuren gesloten houden. Houd ook de gordijnen dicht. In de avonduren kunt u juist alles openzetten. Daarmee koelt het allemaal iets beter af.

Koud weer

In de wintermaanden kan het daarentegen erg koud worden in Nederland. Gelukkig kunt u de temperatuur relatief gemakkelijk op peil houden. Daarvoor kunt u immers uw verwarming aanzetten. Toch is het ook belangrijk om frisse lucht in uw slaapkamer te krijgen. Frisse lucht warmt namelijk sneller op en daarmee bent u weer sneller op de ideale slaapkamertemperatuur. Bovendien is het natuurlijk belangrijk om te slapen in frisse lucht. Probeer het raam daarom altijd even open te zetten op momenten dat dit kan.

Voordelen ideale slaapkamertemperatuur

Zet u de slaapkamertemperatuur op 18 graden Celsius? Dan kunt u genieten van verscheidene voordelen:

  • Uw stofwisseling werkt beter in de kou. Daarmee wordt u dus minder snel ziek;
  • In de kou slapen voorkomt rimpels. Als uw lichaam afkoelt worden er namelijk meer hormonen ingepompt;
  • U verbrandt meer calorieën als het koud is;
  • U valt gemakkelijker in slaap in de ideale slaapkamertemperatuur van 18 graden Celsius.

Nadelen te warme slaapkamer

Als de slaapkamer te warm is slaapt u minder lang, onrustiger en duurt het langer om in slaap te vallen. Bovendien verhoogt dit de kans dat u vaker wakker wordt. Het kan dus zeker lonen om te slapen in de ideale slaapkamertemperatuur. Daarmee voorkomt u deze nadelen en profiteert u van de bovenstaande voordelen.

Bespaar op uw energierekening

Het zal altijd energie kosten om uw slaapkamer op te warmen naar de juiste temperatuur. Als u uw kamer moet verkoelen kost dat natuurlijk ook energie. Hoe kunt u hier nu op besparen? Simpel: door ieder jaar te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. U kunt hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energiemaatschappij altijd bovenaan. Overstappen duurt nooit langer dan vijf minuten van uw tijd en daarmee kunt u erg veel geld besparen. Wacht daarom niet langer en stap vandaag nog over.

Plaats een reactie

vijf × een =