Gasloos wonen: hoe gaan we dat doen?

In 2050 wil de Nederlandse overheid dat alle woningen van het gas af zijn. We zullen dan dus gasloos wonen in Nederland. De gaskraan wordt ook langzamerhand al dichtgedraaid in Nederland. Zo wordt er al naar minder gas geboord in Groningen. Bij zo’n overgang naar gasloos wonen komt natuurlijk ontzettend veel kijken. Gelukkig zijn er al een aantal zaken die u alvast kunt doen. In dit artikel leest u daar uiteraard meer over.

Tip: besparen op uw energierekening? U kunt hier online energie vergelijken!

Gasloos wonen? Zorg voor goede isolatie

Goed isoleren is natuurlijk een goede basis. De verwarming is immers een flinke energieverbruiker in huis. Een goed geïsoleerde woning kan de warmte beter vasthouden. U hoeft daardoor ook weer minder te stoken en daarmee ook minder gas te verbruiken. Zorg daarom voor goede dakisolatie, HR+++ of triple glas en spouwmuurisolatie. Welke isolatiemogelijkheden voor u de prioriteit hebben is afhankelijk van uw woning.

De kosten per isolatiemogelijkheid kunnen flink verschillen. Vloerisolatie kost al gauw 1.800 euro, terwijl spouwmuurisolatie circa 2.100 euro kost. Heeft u nieuwe ramen nodig? Houd dan rekening met zo’n 3.500 euro! Indien u een schuin dak wilt laten isoleren bent u nog meer kwijt: houdt rekening met ongeveer 5.000 euro.

Elektrisch koken

Koken op gas is erg ouderwets! U kunt namelijk ook overstappen naar elektrisch koken. In dat geval heeft u immers helemaal geen gas meer nodig. Het is bovendien ook een veel veiligere manier van koken. Als u elektrisch wilt koken heeft u pannen met een vlakke bodem nodig. U zult dus niet alleen moeten investeren in een elektrische kookplaat, maar ook in nieuwe pannen. Gasloos wonen brengt dus wel enige kosten met zich mee.

De kosten van een inductieplaat vallen gelukkig mee. Voor zo’n 99 euro heeft u al een inductiekookplaat. De prijs voor nieuwe pannen kunnen verschillen per aanbieder. De elektriciteitsrekening zal overigens wel iets omhooggaan, maar u verbruikt wel weer minder gas.

Gasloos wonen met een zonneboiler

Een zonneboiler kan zorgen voor warm water voor in de badkamer en keuken. De zonneboiler wordt gebruikt in combinatie met een elektrische boiler. Eventueel kunt u ook kiezen voor de zonneboilercombi. Deze zorgt niet alleen voor warm water, maar ook voor de verwarming in huis.

Voor de installatie van een zonneboiler is het belangrijk dat u voldoende ruimte in huis heeft. Zo’n zonneboiler neemt al gauw twee tot vier vierkante meter in beslag. Bovendien moet uw cv-ketel ook ruimte hebben voor een voorraadvat.

De kosten van een zonneboiler zijn zo’n 4.300 euro voor zes personen. Voor vier personen kunt u rekening houden met een kostenplaatje van 3.300 euro. Gelukkig is er een subsidie beschikbaar, waardoor overstappen naar gasloos wonen iets goedkoper wordt. De subsidie is tussen de 1.100 en 1.300 euro.

Volledige warmtepomp

U kunt ook kiezen voor een warmtepomp. Zo’n warmtepomp zorgt niet alleen voor een verwarmde woning, maar ook zorgt dit systeem voor warm water in zowel de keuken als de douche. Ook de vloerverwarming wordt verzorgd door het systeem. Een warmtepomp is helaas wel erg duur en neemt ook veel ruimte in beslag. Mogelijk moet er dus flink verbouwd worden in huis. Alle ramen in uw woning moeten zijn voorzien van triple glas of HR+++.

Een warmtepomp kost al gauw zo’n 15.000 euro. Dit is ook de meest duurzame vorm voor gasloos wonen. Gelukkig is hier ook een subsidie voor beschikbaar: u kunt 1.300 tot 3.400 euro terugkrijgen.

Groene energieleverancier

Gasloos wonen is nog niet voor iedereen mogelijk. Dat heeft natuurlijk deels te maken met de huidige woning, maar ook voor een groot gedeelte met de investeringen die daarvoor nodig zijn. Gelukkig kunt u al wel kiezen voor een groene energieleverancier. Daarvoor kunt u energieleveranciers vergelijken via ons vergelijkingssysteem. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.

Plaats een reactie

zestien + vijftien =