EvoSwitch viert vijfjarig bestaan als groene IT-innovator

EvoSwitch, het meest duurzame, CO2-neutrale datacenter van Nederland vierde vorige week zijn vijfde verjaardag. Het datacenter heeft de afgelopen vijf jaar een snelle expansie doorgemaakt en maakt nu deel uit van de dagelijkse IT-ervaring van miljoenen mensen over de hele wereld, doordat het een breed scala aan organisaties uit de publieke en private sector bedient. EvoSwitch weet de negatieve gevolgen voor het milieu hierbij te omzeilen door CO2-neutraal te opereren. Vanwege de Point of Presence van de grootste Internet Exchange in Europa (AMS-IX) in het datacenter is EvoSwitch in staat om hoogwaardige SLA-gebaseerde peering- en connectiviteitsdiensten aan al haar klanten te bieden.
EvoSwitch is van plan om de bestaande locatie van bijna 10.000 m2 in Haarlem uit te breiden en daarnaast een locatie te openen in Amsterdam. Onderdeel van EvoSwitch’ streven naar technische innovatie ten gunste van het milieu is de deelname aan het Flexiquest-project, dat gericht is op het vinden van een business case voor een renewable energy grid. EvoSwitch is het enige datacenter dat deel uitmaakt van dit onafhankelijke onderzoek. Ook volgt EvoSwitch de EU-gedragscode voor datacenters, een initiatief gericht op een vermindering van het energieverbruik van datacenters in Europa van 20 procent.
Het Haarlemse datacenter werd dan ook al in 2008 uitgeroepen tot een ‘energiezuinig voorbeeld’ door het Duitse Ministerie van Milieu en blijft vooruitstrevend met zijn Green Fan-programma, ontworpen om klanten te helpen een lage ecologische voetafdruk te handhaven. Bedrijven die actief bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, door hun IT-diensten in een groen datacenter onder te brengen, kunnen dit met het Green Fan-logo aangeven.
EvoSwitch blijft ook in de toekomst steun geven aan The Green Grid, een organisatie met 175 leden, die technische en educatieve instrumenten ontwikkelt ter verbetering van de efficiëntie van datacenters, de Climate Neutral Group en GreenIT, een consortium dat internationale initiatieven op het gebied van groene IT ondersteunt. EvoSwitch’ technisch manager, Jan Wiersma is dan ook tevens werkzaam als bestuurslid en directeur van de EMEA-Datacenter Pulse, de grootste non-profit organisatie van eindgebruiker-datacenters.