Energietarieven vast of variabel?

Steeds meer mensen maken de overstap naar een andere energiemaatschappij. Wanneer u ook de overstap wilt maken naar een andere maatschappij of ander energiecontract zult u uzelf moeten afvragen of u kiest voor variabele of vaste energietarieven. Hier leggen we uit wat het verschil is tussen vaste en variabele tarieven.

Variabele energietarieven

Laten we beginnen met de uitleg van variabele energietarieven. Alle maatschappijen waar u klant bij kunt worden bieden in eerste instantie een energiecontract aan met variabele energietarieven. Variabele energietarieven zijn dus eigenlijk de standaard leveringstarieven voor stroom en gas. Als u variabele energietarieven hebt, dan kan uw energieleverancier deze tarieven ieder half jaar aanpassen.

1 januari en op 1 juli. Dit zijn de datums wanneer energiemaatschappijen de energietarieven mogen veranderen. Hebt u dus variabele energietarieven, dan zijn die datums voor u erg belangrijk. Immers, de hoogte van uw energierekening is afhankelijk van de hoogte van de energietarieven die uw energieleverancier bij u in rekening brengt.

Vaste energietarieven

Naast de standaard variabele energietarieven kunt u kiezen voor vaste energietarieven. Vaste energietarieven zijn gedurende de looptijd van uw energiecontract bevroren. Dit betekent dat wanneer uw energieleverancier de standaard (variabele) energietarieven veranderd (op 1 januari en 1 juli) u geen verandering zult zien in uw energietarieven.

Het vastzetten van de energietarieven heeft voor en nadelen

Als u kiest voor vaste energietarieven kunnen uw tarieven niet omhoog, dat is een belangrijk voordeel. Aan de andere kant, als u kiest voor vast energietarieven, dat zullen uw energietarieven ook niet dalen als de standaard (variabele) energietarieven dalen. In het laatste geval bent u dan duurder uit dan met de standaard variabele energietarieven.

De onderstaande grafiek laat u zien hoe vaste en variabele energietarieven werken.

Energietarieven vast of variabel
Energietarieven vast of variabel?

Energietarieven vastzetten of niet

Bij stijgende energieprijzen kunt u dus beter kiezen voor vaste tarieven. Op langere termijn bent u dan voordeliger uit. Wanneer de energieprijzen dalen, dan kunt u natuurlijk beter kiezen voor variabele energietarieven. Immers, als de energietarieven dalen, dan daalt uw energierekening ook mee naar beneden.

De afgelopen tien jaar hebben voornamelijk te maken gehad met stijgende energieprijzen. Dus had u in het verleden de energietarieven laten vastzetten, dan had u daar behoorlijk veel voordeel mee kunnen behalen. De verwachting is dat de energieprijzen nog wel stijgen, maar niet zoveel als in de afgelopen tien jaar. Volgens de Consumentenbond is het beter om uw energietarieven voor een jaar te laten vastzetten en daarna weer opnieuw te bekijken hoeveel u kunt besparen.

[hr]

Wilt u weten hoeveel u nu kunt besparen op uw energiekosten? Bereken dan op basis van uw eigen energieverbruik en postcode de energietarieven van alle energieaanbieders. Overigens kunt u met EnergieVergelijken.eu ook de Belgische energietarieven vergelijken. Klik daarvoor op Belgische energietarieven vergelijken.

Nederlandse energie vergelijken

Belgische energie vergelijken