Energieprijzen

Ontwikkeling energieprijzen

De ontwikkelingen van de energieprijzen hangen samen met die van de olieprijzen. Vanaf 2003 zijn de (aard)olieprijzen fors omhoog gegaan. In 2008 bedroeg de prijs voor een vat ruwe olie ruim 100 dollar met een piek van 145 dollar(!). Eind 2008 en begin 2009 zijn de olieprijzen gedaald tot circa 40 à 50 dollar per vat.

Energieprijzen 2012

In maart 2012 kost een vat olie gemiddeld bijna 125 dollar. De belangrijkste oorzaken voor het stijgen van de olieprijzen zijn een sterk stijgende vraag in opkomende economieën zoals China en India, het gebrek aan reserves bij de productie en politieke onzekerheid in belangrijke producerende landen.

Verwachting energieprijzen 2013

De energieprijzen 2013 gaan omhoog. In 2013 zal de overheid meer belasting vragen aan bedrijven en consumenten. De belasting voor aardgas zal 1% stijgen en er komt ook er een nieuwe belasting bij, de zogenaamde kolenbelasting. Het belastingtarief bedraagt hiervoor 1%. Het gemiddeld energieverbruik per huishouden zal met 170 euro per jaar stijgen.

Huidige energieprijzen en energieleveranciers

Bereken hieronder de energiekosten van alle energieleveranciers. De energieprijzen per kwh en M³ staan weergegeven onder het jaarbedrag. Volledig overzicht van alle kosten zoals leveringstarieven, btw, energiebelasting en vastrecht.