Energieprijzen komende jaren fors omhoog

Volgens topman Peter Terium van energieleverancier RWE gaan de energieprijzen voor elektriciteit en gas de komende jaren fors omhoog. De hogere energieprijzen zullen leiden tot een hogere energierekening. 

Dat zegt Peter Terium in een interview met het Algemeen Dagblad. “In Duitsland is nu al discussie over de vraag in hoeverre de energierekening voor de minima nog is op te brengen. Ook in Engeland is energy poverty een thema. Ik verwacht dat dit voor de lage inkomens in Nederland ook gaat spelen”, aldus de topman.

De kosten moeten ergens vandaag komen
Volgens Terium gaan de energieprijzen omhoog omdat consumenten liever groene energie afnemen van windmolens en zonnepanelen en geen gebruik meer willen maken van de goedkopere fossiele brandstoffen en kernenergie. “Die kosten moeten ergens vandaan komen, en mijn kas is leeg. Als het niet uit de staatskas komt, komt het vanzelf in de stroomprijs terecht.”

RWE kan volgens Terium niet goed concurreren met de gesubsidieerde zonne-energie. Doordat zonne-energie “tegen afbraakprijzen op de markt wordt gedumpt” wordt de markt verpest, stelt hij. Dat verhindert RWE te investeren in schone technieken voor steenkool en biomassa.

De planning van RWE is om voor 2025 20 procent energie uit windmolens te halen, 50 procent energie uit biomassa en een beperkt deel uit zonne-energie. Maar gezien de kosten die deze ontwikkelingen met zich meebrengen, de gesubsidieerde zonne-energie en de te lage energieprijs waarvoor zonne-energie op de energiemarkt wordt gedumpt vormen voor RWE een probleem.