Klachten over tv-reclame Nederlandse Energie Maatschappij.

Bij de Reclame Code Commissie (RCC) zijn klachten binnengekomen over de tv-reclame (ikzegzon.nl) van de Nederlandse Energie Maatschappij. Dat heeft de commissie maandag bekendgemaakt op haar website. Het animatiefilmpje legt een link tussen het scheppingsverhaal en een commerciële actie voor zonne-energie. Ik zeg, doen!, laat ‘God’ aan het eind van het filmpje weten. ‘God’ promoot daarmee de zonnepanelen aanbieding van de Nederlandse energiemaatschappij.

De klachten die de RCC ontving, komen erop neer dat de reclame in strijd zou zijn met de goede smaak en het fatsoen, nodeloos kwetsend is voor gelovigen en misleidend is. De Commissie behandelt de klachten op 2 augustus en wil nog niet zeggen hoeveel klachten er precies zijn binnengekomen.

Ook de Bond tegen het Vloeken heeft bij de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) aan de bel getrokken. De bond heeft om opheldering gevraagd over de inhoud van de tv-commercial. ‘Welke keuzes liggen aan deze campagne ten grondslag? Is de NEM zich bewust van het feit dat een dergelijk filmpje kwetsend en godslasterlijk is?’, vraagt de bond zich af.

Pieter Schoen de algemeen directeur van de Nederlandse energie maatschappij vind het heel vervelend dat mensen aanstoot hebben genomen tegen het tv spotje. Pieter Schoen geeft aan namens de NEM dat ze niet willen spotten met het scheppingsverhaal, maar op lichtvoetige wijze zonne-energie onder de aandacht brengen.
Volgens Pieter Schoen loopt de campagne goed en zijn de positieve reacties in de meerderheid. ”We zijn niet van plan ermee te stoppen”, aldus de directeur.

Het is niet de eerste keer dat een reclame van de NEM in opspraak raakt. Een reclame waarin opiniepeiler Maurice de Hond de energieleverancier aanprijst, mocht niet meer worden uitgezonden van de RCC omdat De Hond door veel Nederlanders als een onafhankelijke autoriteit werd gezien.

Plaats een reactie

19 − vier =