Energiecontract afsluiten aan de deur of op straat: wel of niet verstandig?

Misschien heeft u al weleens een energieverkoper aan de deur gehad. Ook op straat zijn energieverkopers actief. Men belooft u een voordelig energiecontract die u direct kunt afsluiten. Is dit echter een verstandig idee? Zijn de beloofde energietarieven echt zo scherp? En krijgt u echt zo’n gunstige welkomstkorting? Vaak zijn deze acties helemaal niet zo scherp als u wordt voorgeschoteld. In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Aangeboden prijs

De aangeboden prijs van een energie is vaak de normale prijs. Dit zijn dus de tarieven van standaardcontracten. Er wordt dus helemaal geen korting gegeven en er geldt ook geen actietarief. Soms krijgt u er echter wel een cadeau bij. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een ‘gratis’ iPad. Toch is dit een sigaar uit eigen doos: u betaalt uw nieuwe iPad eigenlijk gewoon zelf. Het bedrag per kWh stroom en per m3 gas is simpelweg veel hoger. De energiecontracten zijn daarmee erg duur. Een energiecontract afsluiten aan de deur of op straat is om die reden dus ook niet erg verstandig.

Vergelijken is lastig

Het is erg lastig om aan de deur of op straat een vergelijking te maken. De verkoper biedt u immers een energiecontract aan van een bepaalde energieleverancier. Hij of zij zal dan ook uitgaan van het gemiddelde energieverbruik. Ook weet de verkoper niet wat u momenteel betaalt aan uw leverancier. Het aanbod is daarom vaak niet realistisch en vaak te duur. U kunt daarom beter online energie vergelijken. Op die manier kunt u immers wel alle energieleveranciers vergelijken.

Weinig tot geen alternatieven

De verkoper werkt doorgaans voor een energieleverancier. Het aanbod blijft daarom beperkt tot het energiecontract van diezelfde leverancier. Bovendien proberen deze energieverkopers u vaak een energiecontract aan te smeren met een looptijd van drie jaar. Eenjarige energiecontracten zijn echter vaak voordeliger. Als u akkoord gaat, zult u dus mogelijk een energiecontract afsluiten met een looptijd van drie jaar die veel te duur is.

Bovendien weet de verkoper ook niet wanneer uw huidige contract afloopt. Beschikt u nog over een contract met bepaalde looptijd? Dan moet u mogelijk ook nog eens een overstapboete betalen. Dat is natuurlijk erg zonde van uw geld.

Ons advies: geen energiecontract afsluiten aan de deur of op straat

Ons advies luidt daarom ook: geen energiecontract afsluiten aan de deur of op straat. Op straat kunt u simpelweg doorlopen en aan de deur kunt u de deur simpelweg dichtdoen. Heeft u te maken met een agressieve verkoper aan de deur? Dan kunt u melding doen bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt). De ACM deelt steeds vaker boetes uit aan energieleveranciers en is er dus ook serieus mee bezig. Een melding maken helpt dus wel degelijk.

Waar dan wél een energiecontract afsluiten?

Het is belangrijk om simpelweg online een vergelijking te maken. Een energiecontract afsluiten aan de deur of op straat is dan misschien geen goed idee, maar u kunt wel simpelweg een nieuw energiecontract afsluiten op het internet. Hier kunt u namelijk energiemaatschappijen vergelijken voor de beste deal. Hier vergelijkt u niet alleen alle energieleveranciers, maar ook kunt u verschillende contractperiodes vergelijken. Bovendien kunt u hier wel uw energieverbruik aangeven. Op basis van uw woonadres en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier dan bovenaan.

Plaats een reactie

5 × 3 =