Vaste energieprijzen

Vaste energieprijzen zijn door energieleveranciers ingevoerd om ervoor te zorgen dat klanten een bepaalde zekerheid hebben bij onverwachte wijzigingen mbt de inkoopstarieven die de leveranciers moeten betalen bij de inkoop van energie. Vaste energieprijzen geven meer zekerheid maar zijn niet altijd goedkoper.

Standaard leveren energiebedrijven energie tegen een zogenaamd variabel tarief. Deze tarieven kunnen doorgaans per half jaar worden aangepast. Bij vaste energieprijzen wordt er tussen de energieleverancier en de klant afgesproken dat de energieprijs gedurende de contractsperiode niet zullen worden veranderd.

De klant spreekt met de leverancier af om voor een vaste periode klant te blijven. De leverancier kan dan op basis daarvan energie inkopen voor bijvoorbeeld 3 jaar of 5 jaar vooruit. De energie is dan in feite al door de energieleverancier betaald en hierdoor hoeft de klant dus niet extra bij te betalen als de energieprijzen in de aankomende jaren zou stijgen.

Vaste energieprijzen: Voor en nadelen

Vaste energieprijzen hebben naast het voordeel van geen stijgende energietarieven ook een nadeel. Dat is namelijk dat wanneer de energieprijzen dagen, dat de energierekening niet zal dalen, immers de energie is al betaald en als die energie dan voor een lagere energieprijs wordt verkocht, dan zal de leverancier verlies maken op de (te) lage tarieven.

Door te kiezen voor een vaste energieprijs kunt u er dus voor zorgen dat u niet extra hoeft bij te betalen als de energieprijzen stijgen.  Echter, wanneer de energieprijzen dalen, dan dalen de vaste energieprijzen niet mee naar beneden. In dat geval bent u dan duurder uit dan met de standaard variabele energieprijzen.

Vaste energieprijzen vergelijken

Wilt u weten welke energiemaatschappij op dit moment de goedkoopste vaste energieprijzen heeft voor de levering van stroom en gas? Vergelijk energie met de onafhankelijke energievergelijker alle vaste energietarieven. U ziet bij ons een compleet overzicht van alle energieleveranciers gesorteerd op prijs met de goedkoopste bovenaan op basis van uw energieverbruik en regio. Zo weet u direct welke energie maatschappij de goedkoopste is.