Energieveiling

Een energieveiling is een veiling waarbij energieleveranciers hun energie kunnen aanbieden tegen een steeds lagere prijs. De werking van een energieveiling is net even anders dan een veiling voor bijvoorbeeld een huis of goederen. Bij een energieveiling biedt namelijk niet de koper de laagste prijs, maar geeft de energieleverancier steeds een lagere prijs tov de andere energieleveranciers die ook mee doen met de veiling.

Het grootste voordeel van een energieveiling is dat de veiling wordt gehouden onder een grote groep mensen. Die groep mensen noemt men dan ook wel een energiecollectief. Omdat een goed georganiseerde energiecollectief wel meer dan 100.000 leden kan hebben is het voordeel dat de groep gezamelijk kan krijgen groot. De energieleverancier maakt veel minder kosten en dat ziet men weer terug in meer korting op de energierekening. De energieleverancier die uiteindelijk de laagste prijs biedt wint de veiling en zal de leden van het zogenaamde energiecollectief energie leveren tegen de prijs waarmee de energieleverancier de energieveiling heeft gewonnen.

Niet alle energieleveranciers doen mee omdat de kosten van de deelname bij sommige energiecollectieven hoog zijn, die kosten moet de leverancier betalen aan de organisator van de veiling en die kosten worden weer doorberekend in de energierekening. Voor iedere klant die via het collectief overstapt moet de leverancier 30 tot 60 euro betalen. Een collectief met 100.000 klanten kosten een leverancier tot 6 miljoen euro. Voor de prijsvechters is meedoen met een veiling daarom niet interessant.

Een ander punt is dat het voordeel alleen wordt berekend op basis van het gemiddelde energievebruik en niet op het individuele energieverbruik. Men kan dus niet zelf berekenen wat hun persoonlijk voordeel is. Iemand met een laag verbruik krijgt dan ook vaak een verkeerd beeld van de korting. Die valt vaak een stuk lager uit dan verwacht. Hierdoor zijn veel mensen vaak een stuk duurder uit. Via een onafhankelijke vergelijkingssite overstappen geeft veel meer zekerheid en is een stuk goedkoper dan meedoen met een collectieve actie. De onafhankelijke vergelijkingssite vergelijkt namelijk alle aanbieders en heeft door de lage kosten ook de beste aanbiedingen.

Voorbeelden van organisaties die energieveilingen houden middels een eigen energiecollectief zijn de Consumentenbond, Vereniging eigen huis, Ichooser en de wegenwacht(ANWB).