Elektriciteit vergelijken

Elektriciteit vergelijken op prijs met EnergieVergelijken.eu is een koud kunstje. Start direct met energie vergelijken of lees even verder. De prijzen van elektriciteit zijn per energieleverancier verschillend en zijn op verschillende manieren met elkaar te vergelijken. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen groene of grijze elektriciteit te vergelijken. Daarnaast is het mogelijk om elektriciteitscontracten van een specifieke duur te vergelijken, bijvoorbeeld 1 jaar of 3 jaar. Hierdoor kunt u met elektriciteit vergelijken al snel honderden euro’s per jaar besparen op uw elektriciteitsrekening.

De goedkoopste leverancier op basis van uw elektriciteitsverbruik

Wat veel mensen niet weten is dat de prijs van elektriciteit mede wordt bepaald aan de hand van hoe hoog het elektriciteitsverbruik is. Verbruikt u veel elektriciteit, dan is de prijs per kwh een stuk lager dan wanneer het elektriciteitsverbruik laag is.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

Aantal personen in huishouden Gemiddeld gebruik in kWh per jaar Kosten per maand, excl. energieteruggave belastingen Kosten per maand, incl. energieteruggave belastingen
 1 2.121 €63,- €31,-
 2 3.401 €86,- €54,-
 3 4.106 €99,- €67,-
 4 4.694 €110,- €78,-
 5 5.114 €118,- €86,-
 6 5.956 €134,- €102,-
Gemiddeld per huishouden 3.312 €85,- €53,-

Gewone of groene elektriciteit

Alle energieleveranciers leveren naast gewone elektriciteit ook groene elektriciteit. Deze iselektriciteit is opgewekt uit bronnen waarbij veel minder of geen CO2 wordt uitgestoten. Bij sommige energieleveranciers is groene elektriciteit iets duurder dan gewone elektriciteit en bij andere bedrijven juist goedkoper. U kunt ook voor groen gas kiezen. Hierbij wordt het milieu ook minder belast.

Elektrische apparaten en de energielabel

Als u een nieuw elektrisch apparaat koopt, kijk dan ook naar het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig een apparaat om gaat met energie. Een apparaat met een energielabel-A verbruikt het minst elektriciteit. Apparaten met energielabel A zijn dus het zuinigst, en met energielabel G het minst zuinig. Energielabel A en B zijn vaak duurder, maar u verdient geld terug omdat ze voordeliger zijn in gebruik.

Enkele of dubbele energiemeter

Het elektriciteitsverbruik (kWh) van een apparaat hangt af van het vermogen en gebruik. De elektriciteitskosten zijn afhankelijk van het tarief voor elektriciteit. Dit verschilt per energiebedrijf en hangt ook af van een enkel- of dubbeltariefmeter.

Met een enkeltariefmeter betaalt u één vaste energieprijs, een dubbeltariefmeter heeft twee prijzen. ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend is de elektriciteit goedkoper dan overdag. Op de website van uw energieleverancier kunt u vaak uitrekenen wat voor u het voordeligst is. U kunt het ook uitrekenen met onze onafhankelijke energievergelijker.

Elektriciteitskosten berekenen en vergelijken

Door uw energiekosten te laten berekenen op EnergieVergelijken.eu weet u binnen enkele ogenblikken welke leverancier het voordeligst elektriciteit kan leveren op basis van uw eigen elektriciteitsverbruik. Wacht dus niet langer met teveel betalen voor elektriciteit maar start met elektriciteit vergelijken en bespaar.

Energie vergelijken