grootste energieverbruikers

Dit zijn de 8 grootste energieverbruikers in huis

Als u energie wilt besparen is het natuurlijk belangrijk dat u de grootste energieverbruikers in huis aanpakt. Wat zijn nu de 8 grootste energieverbruikers in huis? In dit artikel leest u daar meer over. Uiteraard leest u ook hoe u kunt besparen.

Elektrische boiler

Beschikt u over een elektrische boiler met een inhoud van meer dan 20 liter? Gemiddeld kost dit apparaat zo’n 1.900 kWh per jaar. Op jaarbasis kost u dat ongeveer 420 euro. Indien uw elektrische boiler inmiddels aan vervanging toe is kan het lonen om deze eens te vervangen voor een zonneboiler. Dit apparaat verwarmt het water middels opgevangen zonlicht. Daarmee kunt u ongeveer de helft besparen op de kosten van warm water. Zo kunt u een van de grootste energieverbruikers in huis gemakkelijk aanpakken.

Verlichting

Een donker huis is natuurlijk niet praktisch. Daarom is het natuurlijk wel zo fijn als u een lampje aan kunt doen. Verlichting bepaalt echter een flink gedeelte van uw energierekening. De lampen van een gemiddelde woning verbruiken circa 540 kWh per jaar. Dat kost u op jaarbasis zo’n 120 euro. Natuurlijk wilt u niet in het donker zitten, maar u wilt ook niet te veel betalen voor u energierekening. Vervang daarom uw gloeilampen voor ledlampen. Daarmee kunt u flink besparen op uw energierekening. Verder is het natuurlijk belangrijk dat u de lampen alleen aanzet in ruimtes waar u zich bevindt.

Waterbed

Sommige mensen kiezen bewust voor een waterbed. Dat ligt natuurlijk ook wel erg lekker, maar het is ook een van de grootste energieverbruikers in huis. Gemiddeld gebruikt zo’n bed 750 kWh op jaarbasis en dat kost u dus maar liefst 165 euro per jaar. Dat is een flink maandbedrag voor zo’n lekker bedje. Als u nog geen waterbed heeft, maar wel eentje overweegt, is het dus belangrijk dat u hier goed over nadenkt.

Amerikaanse koelkast

Iedereen kent het wel: de Amerikaanse koelkast. Het zijn van die enorme koel-vriescombinaties met alle opties die u wilt. Zo kunt u zelfs ijsklontjes maken met behulp van uw koelkast. Erg luxe dus, maar ook een van de grootste energieverbruikers in huis. Deze modellen verbruiken veel stroom ten opzichte van een normale koelkast. Dat is al helemaal het geval wanneer u een laag energielabel heeft. Let daarom altijd op het energielabel als u een koelkast koopt. Kies bij voorkeur voor een A+++ label. Indien u weinig gezinsleden heeft is een Amerikaanse koelkast vaak overbodig. U kunt dan beter kiezen voor een kleiner model.

Biertap

Vindt u het prettig om thuis een vers biertje te tappen? Dan raakt u dat ook flink in de portemonnee. Verscheidene biertenders verbruiken zo’n 500 kWh per jaar, wat gelijkstaat aan ongeveer 110 euro op jaarbasis. Dat is natuurlijk een flink bedrag voor een vers biertje.

Groot televisiescherm

Televisiekijken op een groot tv-scherm is natuurlijk prettig. Toch kunt u dat ook zien als een van de grootste energieverbruikers in huis. Gelukkig zijn de nieuwste televisies energiezuiniger dan de oude beeldbuizen van vroeger, maar het formaat van het scherm speelt hier natuurlijk wel in mee. U kunt daarom het beste een led-lcd tv kopen. Deze zijn veel goedkoper in energieverbruik dan Plasmaschermen.

Wasdroger

Elke week zult u een aantal wasjes moeten draaien. U moet niet alleen uw kleding wassen, maar ook de handdoeken en de dekbedden moeten weer in de wasmachine. Wassen kost natuurlijk geld, maar een wasdroger kost nog veel meer geld. Indien u uw wasdroger gemiddeld twee keer per week aanzet kost u dat ongeveer 240 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan 50 euro op jaarbasis. Als u uw kleding dus op een waslijn ophangt kan u dat bedrag besparen.

Airco

Gedurende de warme zomermaanden is het natuurlijk erg prettig om de airco aan te zetten. Toch is dat ook direct een van de grootste energieverbruikers in huis. Een airco verbruikt op jaarbasis ongeveer 160 tot 430 kWh stroom. Dat is afhankelijk van het model en het energielabel, maar dat kost u op jaarbasis dus al gauw zo’n 35 tot 95 euro. Een ventilator is daarentegen een stuk goedkoper. Met een gemiddeld verbruik van 15 kWh kost u dat slechts 3 euro op jaarbasis. U kunt er daarom ook voor kiezen om een aantal flessen water in te vriezen. Leg deze voor uw ventilator en het effect is hetzelfde als met een airco. Een prima oplossing dus.

Extra tips om te besparen

Als u minder gebruikmaakt van de grootste energieverbruikers in huis kunt u gelukkig veel energie besparen. Dat bespaart u ook flink op uw energierekening en dus bent u dan weer minder geld kwijt. Om nog extra geld te besparen is het belangrijk dat u apparaten uitzet die u niet gebruikt. Ook is het raadzaam om te letten op het energielabel bij aankopen die u doet. Kies bij voorkeur voor energielabel A+++. Dat is een zuinig energielabel en dat kan u op lange termijn flink besparen. Bovendien is het belangrijk om bij de aanschaf te letten op het vermogen (in Watt). Hoe minder vermogen, hoe minder energie het apparaat verbruikt.

Stap over van energieleverancier

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het raadzaam om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Hier kunt u energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u gemakkelijk en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Overstappen van energieleverancier kost u niet meer dan vijf minuten van uw tijd en daarmee kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen.

Plaats een reactie

13 − zes =