Derde van energie Caribisch Nederland door windmolens

Op de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius worden komend jaar windmolens geplaatst die in een derde van de energiebehoefte kunnen voorzien. De eilanden zijn nu voor hun energie geheel afhankelijk van de import van dure diesel.
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bezocht tijdens een werkbezoek aan de Caribisch Nederland mogelijke locaties voor de molens. Hij zegde financiële steun toe voor de plaatsing van de windturbines.
Deze maand worden er windmetingen verricht om de meest geschikte locatie te vinden. Het gaat om 3 turbines per eiland. Ze zijn van een model dat speciaal is gemaakt om de zware orkanen in het Caribisch gebied te doorstaan.
Op Bonaire zorgen windmolens nu al voor een derde van de energie. Het energiebedrijf van het eiland, WEB, en de eigenaar van het windpark, Ecopower, hebben echter een zakelijk geschil dat de energievoorziening op termijn kan aantasten.
In afwachting van arbitrage tussen de bedrijven, sloot minister Verhagen op Bonaire een overeenkomst met het WEB en het bestuurscollege om het energiebedrijf financieel door te lichten en efficiënter te gaan managen.
Minister Verhagen nam officieel de eerste elektrische laadpaal op Bonaire in gebruik. De palen worden met steun van EL&I geplaatst. Plaatselijke ondernemers gaan ze gebruiken voor het opladen van elektrische tuktuks en huurfietsen. De laadpalen zijn een impuls voor de uitbreiding van het elektrisch vervoer op het eiland.
Verder ondertekende minister Verhagen een overeenkomst met de Windward Islands Bank en de RBC Royal Bank over deelname aan de BMKB, een borgstellingsregeling waardoor er meer krediet beschikbaar komt voor het midden- en kleinbedrijf. Anders dan in Europees Nederland kunnen ook boeren en vissers op de eilanden een beroep doen op deze regeling
Minister Verhagen voerde tijdens zijn werkbezoek besprekingen met de gezaghebbers, gedeputeerden en ondernemers over de economische ontwikkeling van de eilanden. Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten binnen Nederland.