Besparen met verlichting

Er zijn ontzettend veel soorten verlichting. Niet elke keuze is echter een verantwoorde keuze. Daarom is het ook raadzaam om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Wat is nu energiezuinige verlichting en voor welke type kunt u het beste kiezen? Hoe kunt u nu écht besparen met verlichting? In dit artikel leest u daar meer over.

Besparen met verlichting: deze soorten verlichting zijn er

Als u wilt besparen met verlichting is het belangrijk dat u weet welke varianten er allemaal zijn. Zo kunt u kiezen voor gloeilampen, halogeenlampen, tl-buizen, spaarlampen en tot slot ledlampen. Gloeilampen zijn veel minder energiezuinig dan bijvoorbeeld ledlampen. Bovendien hebben gloeilampen ook een korte levensduur. In dit artikel leest u daar meer over.

Goedwerkende gloeilampen vervangen?

Heeft u nog enkele goedwerkende gloeilampen in huis? Dan is het raadzaam om dit zo snel mogelijk te vervangen. Gloeilampen zijn namelijk allesbehalve energiezuinig en kunnen bovendien ook gevaarlijk zijn. Deze lampen worden namelijk erg heet, waardoor er brand kan ontstaan. Het lijkt een verspilling om deze lampen weg te doen, maar dat is het niet. Gloeilampen verbruiken namelijk ook meer energie dan ledlampen. Gooi de gloeilampen daarom in de grijze bak als u wilt besparen met verlichting.

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn al een stukje veiliger dan gloeilampen. Ook zijn deze modellen een stukje zuiniger. Desalniettemin is het vooralsnog raadzaam om deze lampen te vervangen voor ledlampen. Halogeenlampen zijn nog steeds te koop in de Nederlandse winkels omdat bepaalde toepassingen deze lampen vereisen. Passen er wel gewoon ledlampen in? Dan is het raadzaam om dit te vervangen.

Tl-buizen en spaarlampen

Zowel tl-buizen als spaarlampen zijn energiezuinig, maar zijn nog niet zo energiezuinig als led-lampen. Als u wilt besparen op verlichting is het niet direct nodig om tl-buizen en spaarlampen te vervangen. Echter, zodra deze verlichting defect gaat is het wel raadzaam om ledlampen te overwegen. Tl-buizen en spaarlampen kunt u overigens niet in de grijze bak gooien, maar dit hoor thuis bij het KCA (Klein Chemisch Afval). In de lampen zit namelijk kwik verwerkt.

Besparen met verlichting: kies voor ledlampen

Wilt u graag écht besparen met verlichting? Kies dan voor ledlampen. Deze lampen kennen namelijk meerdere voordelen:

  • Ledlampen zijn energiezuinig en dat scheelt flink op uw energierekening;
  • Ledlampen worden niet zo heet als gloeilampen en daarmee zal het dus ook nooit brand veroorzaken. U zult uw vingers er bovendien ook niet aan bezeren;
  • Deze lampen kunnen ook ingezet worden als sfeerverlichting, omdat dezelfde kleur wordt uitgestraald als u deze lampen dimt;
  • Ledlampen gaan erg lang mee en de kwaliteit gaat erg langzaam achteruit. U zit dus niet zomaar in het donker.

Besparen met verlichting en uw stroomkosten

Als u start met besparen met verlichting bespaart u simpelweg flink op uw stroomkosten. Sommige lampen kunt u een X-aantal keer aan- en uitschakelen. Sommige lampen hebben een schakelcycli van wel een half miljoen keer. Enkele spaarlampen gaan echter vrij snel kapot, dus het kan ook lonen om daarop te letten. Daarvoor kunt u de verpakking uiteraard bekijken. Zorg ervoor dat u uw lichten niet aanzet als dat niet nodig in. Probeer uw verlichting ook niet steeds in en uit te schakelen. Daarmee kunt u flink besparen op uw energierekening. Ontzettend veel Nederlanders betalen nog steeds veel te veel voor hun energierekening en daarmee zijn dit de eerste stappen om al flink te besparen.

Let op: ledlampen zijn duurder in aanschaf

Iedereen wilt natuurlijk besparen op verlichting of besparen op andere onderdelen van de energierekening. Hierbij wilt u natuurlijk niet inleveren op comfort. Alhoewel ledlampen duurder zijn in aanschaf, zijn deze op langere termijn wel de beste keuze. Besparen met verlichting begint dus ook echt bij ledverlichting.

Nog meer besparen op uw energierekening?

Wilt u graag nog meer besparen op uw energierekening? Dan is het raadzaam om ieder jaar de overstap te maken. Via onze website kunt u erg eenvoudig energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u gemakkelijk en snel welke aanbieder het beste bij u past. U kunt hier direct alle energieprijzen vergelijken en vind vandaag nog de goedkoopste energieleverancier.

Plaats een reactie

10 − 6 =