VEH: Aardgas te duur

Vereniging Eigen Huis is onaangenaam verrast over de uitkomsten van de Energiecheck die zij in november 2012 lanceerde. Van de 50.000 respondenten heeft 6 procent vrijwel zeker een te grote gasaansluiting en betaalt daarmee onnodig € 150 – € 900 per jaar te veel aan capaciteitstarief. Over alle huishoudens in Nederland betekent dit dat honderdduizenden huishoudens een paar honderd euro per jaar te veel aan capaciteitstarief betalen. Het gaat hier om tientallen miljoenen per jaar. De gedupeerden vallen in alle netregio’s.
Het capaciteitstarief is een vast bedrag per aansluiting (gas en elektra) dat netbeheerders rekenen voor de transportkosten van energie. Dit tarief is onafhankelijk van het gasverbruik en wordt vastgesteld aan de hand van de capaciteit van de gasaansluiting in de woning: hoe groter die capaciteit, hoe hoger het tarief.
Het capaciteitstarief voor gas is in 2005 ingevoerd. Sinds die tijd betalen kleinverbruikers een transporttarief voor gas dat grotendeels is gebaseerd op de grootte van de gasaansluiting in hun woning. De honderdduizenden huishoudens die zeer waarschijnlijk een te grote gasaansluiting hebben, hebben hier tot onze grote verbazing nooit een duidelijk signaal over ontvangen.
Vereniging Eigen Huis vindt dat de netbeheerders deze misstand snel moeten herstellen. Zij moeten hierin signaleren, te grote gasaansluitingen kosteloos verkleinen en het te veel in rekening gebrachte terug betalen. De vereniging zal hiervoor aankloppen bij de netbeheerders en ook de politiek op de hoogte brengen.

Rate this post

Bron: http://gasprijzenvergelijken.nl/veh-aardgas-te-duur/